Oamenii cresc și trăiesc crezând în anumite mituri despre căsătorie. Oare sunt ele adevărate? Căsătoria este una dintre cele mai vechi instituții sociale, economice, religioase și juridice din lume. Toată lumea știe ce trebuie făcut pentru ca ea să fie fericită, dar înțelepciunea convențională nu e bazată pe dovezi și uneori este chiar depășită de realitate.

Intersele comune îi țin uniți pe soți

Multe agenții matrimoniale le cer clienților să-și enumere preferințele și interesele, pasiunile și plăcerile. Într-un chestionar recent, 64% din subiecți au declarat că „interesele comune“ sunt foarte importante în căsătorie și depășesc ca importanță satisfacția sexuală și acordul în ce privește politica.

Însă experții spun că important nu e ce faceți împreună, ci modul în care interacționați în timpul acelor activități. Dacă vă place să jucați tenis, dar vă criticați unul pe altul constant, riscați să vă scurtați căsătoria. Comportamentele distructive, cum este critica constantă, distrug uniunile.

Nu te culca supărată

Este poate clișeul cel mai des întâlnit când vine vorba despre sfaturi privind relația amoroasă. Nu lăsa cearta nerezolvată înainte de culcare, nu adormi înainte de a face pace cu celălalt, nu întoarce spatele fără să soluționați cumva problema. Sfatul este destul de intruziv și pentru multe cupluri poate fi prea presant. Fiecare cuplu are metodele proprii de a face față certurilor și dezacordurilor, iar cercetările arată că aproape două treimi din problemele recurente în căsătorie nu sunt niciodată rezolvate din cauza diferențelor de caracter și personalitate.

Indiferent cât de mult te cerți, s-ar putea să nu rezolvi niciodată disputa privind cine spală vasele. Studiile de laborator au arătat că, atunci când cuplurile se ceartă, ambii parteneri sunt atât de stresați, încât nu pot discuta rațional. Cât timp pulsul e crescut, oamenii transpiră și în corp se secretă cortizol, apelul la rațiune e inutil. Abia după calmare se poate rezolva o problemă importantă. De aceea, când te simți copleșită în timpul unei dispute, fă o pauză, chiar dacă asta înseamnă să te culci și să reiei discuția a doua zi.

Relațiile extraconjugale sunt principala cauza a divorțului

O aventură este traumatică în orice relație monogamă. Legăturile extraconjugale sunt distructive pentru multe căsătorii și duc la divorț, spun unii. Înșelarea partenerului este unul din principalele motive ale divorțului, spun alții. Deși aventurile pot distruge încrederea pe care este construită o căsătorie, cauza divorțului de obicei precedă legătura extraconjugală.

Un studiu arată că 80% din femeile și bărbații divorțați au declarat că s-au înstrăinat în cuplu și au pierdut senzația de apropiere față de partener, iar acestea erau cele mai frecvente motive pentru divorț. Doar 20 până la 27% au dat vina pentru separare pe o aventură extraconjugală. Partenerii care au aventuri fac asta nu din cauza unei tentații irezistibile, ci pentru că se simt singuri. Înainte de aventură, existau tot timpul probleme serioase.

Terapia de cuplu este pentru tratarea căsătoriilor distruse

Este o părere greșită foarte des întâlnită. Când cauți tratament sau sfaturi chiar la începutul căsătoriei, oamenii cred că problemele sunt majore. Se presupune că la început relația este plăcută, lejeră, distractivă și ușoară și nu are nevoie de ajutorul unui specialist, se presupune că relația merge de la sine, mai ales dacă încă nu au apărut copiii și nu există nici tensiuni financiare. De aceea multe cupluri nu apelează la sfatul unui specialist. Cuplurile obișnuite așteaptă, în medie, 6 ani până să ceară ajutorul unui psiholog, deși au deja probleme maritale cărora nu prea știu cum să le facă față.

Dar atunci e deja cam târziu: jumătate din divorțuri au loc în primii șapte ani de căsnicie. Dar la un psiholog partenerii pot învăța tehnici de gestionare a conflictelor și moduri de a se conecta și de a se înțelege unul pe altul. Scopul consilierilor maritali nu e de a salva o căsătorie eșuată sau de a gestiona o traumă. Scopul este de a releva adevărul unei relații. Consilierea te poate învăța tehnici și metode emoționale care te ajută să-ți păstrezi căsătoria în bună stare.

Căsătoriile beneficiază de pe urma unui costract relațional

Este important să faci ceva drăguț pentru partener tot timpul, este important să-ți îndeplinești îndatoririle casnice. De aceea multe cupluri azi formalizează acest lucru printr-un contract. Aici poți scrie tot ce vrei. Unii oameni detaliază clar ce pretenții sexuale au, care sunt îndatoririle casnice pe care le vor îndeplini, cât vor să câștige și cât vor să cheltuiască în casă și ce așteptări au de la viitor. Alții stipulează că vor o ieșire în oraș o dată pe săptămână, 100 de minute de singurătate pe zi și așa mai departe.

Doar că, din păcate, acest tip de gândire duce la așteptări privind reciprocitatea și „ținerea scorului“: tu ai făcut asta, eu am făcut alta, suntem sau nu chit? Conform unui studiu recent, specialiștii spun că este mai bine să renunți la astfel de contracte și să cheltuiești mai mulți bani angajând din când în când pe cineva care să se ocupe de menajul casei, de exemplu. În felul acesta, cei doi soți pot petrece mai mult timp în interacțiuni plăcute și constructive, fără să se certe despre cine să dea cu aspiratorul.

Sursa: Cosmopolitan.ro

Distribuie articolul: