Tamara Țurcan are 41 de ani, activează în domeniul cultural-educativ într-o misiune diplomatică la Chișinău. A vizitat 32 de țări, dar atenționează că nu are ca scop numărul, ci calitatea. „Există variante de călătorie pentru toate buzunarele şi depinde numai de tine să te adaptezi. Sunt una dintre acele persoane care trăiesc cu convingerea că nu trebuie să plătești un preț mai mare daca exact același lucru poate fi obținut la un preț mai mic”, ne spune Tamara. Dacă te înscrii în aceeași categorie, navighează mai jos, să vezi câteva sfaturi utile. 

Reţine: nu călătoreşti ca să te cazezi. Nu călătoreşti pentru a sta în camera de hotel aşa că super-condiţiile şi confortul nu te ajută cu nimic, cel puțin vorbesc despre mine. Ai nevoie de un loc curat în care să dormi, de un duş şi de un preţ cât mai mic. Prima varianta la care eu apelez când am nevoie de cazare e airbnb.com. Ai posibilitatea să setezi bugetul până la cât ești dispus să dai. L-am folosit de nenumărate ori și întotdeauna am fost mulțumită, ba chiar mai mult ca atât, unele gazde mi-au devenit între timp prieteni.

Dacă ai prieteni sau rude care stau în străinătate și te tot cheamă pe la ei, nu refuza, că dacă nu te-ar primi cu drag, nu  te-ar chema. Am călătorit astfel în câteva țari: Germania, Belgia, Franța, Irlanda de nord, Scoția, Tailanda, Australia și o voi face în continuare de fiecare dată când voi avea ocazia.

Ce ține de bilete la avion – vânează oferte de la companii aeriene. Cu astfel de oferte am zburat în Portugalia, Italia, Belgia, Turcia și am deja procurat bilete pentru o călătorie in Țara Soarelui Răsare.  Când procuri biletul ține cont si de bagaje.  Sfatul meu e să nu cari casa în spate, că o cari degeaba și plătești în plus aiurea. Dacă mergi în concediu, ia strictul necesar – nu mergi in călătorie să faci parada modei.

Ce ține de mâncare, nu o procura pe lângă obiectivele importante, căci acolo totul e scump. Pierde-te pe străduțe și o să dai jumătate din suma pe aceeași mâncare. Dacă vrei totuși să mănânci la restaurant caută topuri cu locații preferate de localnici. E destul de ușor  – va trebui sa folosești Google Translate căutând „top restaurante în DENUMIREA _LOCALITĂȚII” în limba țării pe care o vizitezi.

Majoritatea orașelor mari pun la dispoziția vizitatorilor carduri speciale de reduceri (city cards sau city pass). Compară lista reducerilor oferite cu propriile obiective pe care vrei sa le vizitezi și dacă ți se pare că faci o reducere semnificativă cumpăra un astfel de card, care de obicei include nu doar intrări gratuite la muzee, ci și reduceri la transportul in comun din oraș.

Foto: Arhivă Personală