Combinațiile „conținut scăzut de grăsimi”, „conținut scăzut de calorii”, „vegetarian” au un efect hipnotic asupra noastră, îndemnându-ne să cumpărăm produse cu aceste cuvinte pe etichetă. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple și până și cele mai utile, la prima vedere, nu sunt de fapt cea mai bună alegere pentru organismul nostru. Iată câteva mituri.

Zahărul din trestie este mai sănătos

Zahărul din trestie, care are o culoare și o aromă plăcută de caramel, nu este diferit de cel alb. Culoarea sa mai închisă indică faptul că nu a fost curățat de melasă de trestie, reținând astfel calciu, magneziu, potasiu și fier. Din păcate, conținutul acestor microelemente din zahăr este atât de scăzut, încât nu prezintă niciun beneficiu.

Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi sunt cele mai sănătoase

Cu adevărat ele pot avea cel mai scăzut număr de calorii, dar, din păcate, nu pot fi numite utile. Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi au un gust complet inestetic în forma lor naturală. Niciodată nu ați fi mâncat iaurt 0%, brânză de vaci sau cașcaval fără aditivi artificiali. Producătorii știu că, fără grăsimi, alimentele devin „presate”, așa că se adaugă zahăr procesat, sirop de porumb și îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, pentru a compensa lipsa de aromă. Toate acestea se fac pentru ca oamenii să cumpere ceea ce consideră delicios și sănătos.

Suc de fructe, cumpărat, fără conservanți este sănătos

Din păcate, cu excepția cazului în care acesta stă în frigider sau este acoperit cu gheață și termenul de valabilitate a acestuia nu depășește câteva zile, atunci nu putem vorbi despre beneficii. Produsele care sunt depozitate câteva luni, au fost pasteurizate, ceea ce înseamnă că toate vitaminele și mineralele utile nu mai sunt prezente în ele. Desigur, un astfel de suc este mai puțin dăunător decât apa gazată.

A fi vegetarian, înseamnă a fi sănătos

Nu putem evita faptul că acest program are dezavantaje evidente la care este imposibil să închidem ochii. În primul rând, nicio proteină vegetală nu poate înlocui proteina animală, care constă din mulți aminoacizi necesari corpului nostru. Lipsa de proteine ​​animaliere poate duce la probleme precum imunitatea scăzută, pielea, părul și unghiile degradate, oboseala, indigestia – și aceasta este doar o mică parte din ceea ce va trebui să confruntați. În al doilea rând, acest regim provoacă perturbări hormonale. Există studii care arată în mod clar că persoanele care nu consumă alimente de origine animală au mai multe șanse să aibă probleme endocrine decât cele care mențin un program alimentar tradițional. La femei, acest lucru duce la o întrerupere a producției de estradiol și progesteron, ceea ce duce la o „defecțiune” a ciclului menstrual.

Nucile și fructele uscate sunt gustare dietetică

Comparativ cu produsele de panificație și diverse batonașe de ciocolată – cu siguranță da, dar nu și în ansamblu. Nucile și fructele uscate sunt cu adevărat utile pentru corpul nostru, doar că acestea trebuie consumate în cantități limitate. Circa 5-6 nuci nicidecum nu vor dăuna, dar 200 de grame pot afecta foarte bine starea fizică. De exemplu, 100 de grame de arahide au 567 de calorii, fisticul are 556 de calorii, iar migdalele au 576 de calorii.

Sursă: marieclaire.ru