Să ne clarificăm în tipurile de făină, care au devenit o alternativă sănătoasă a celei de grâu. Având proprietăți diverse, trebuie să cunoaștem cu ce se potrivește mai bine fiecare tip de făină. 

Făina de grâu este excelentă pentru copturi, dar, din păcate, nu poate fi numită sănătoasă – are un conținut scăzut de fibre și un conținut ridicat de carbohidrați și gluten. Majoritatea produselor coapte sunt fabricate pe bază de făină de grâu: acest lucru a condus la mitul că ea nu poate fi inofensivă pentru forma fizică. Am decis să-l rdezbatem și să vă prezentăm cinci tipuri de făină care vor fi o alternativă excelentă pentru făina de grâu.

Făina de ovăz

Ovăzul curăță corpul de toxine și este potrivit în special pentru persoanele care au probleme cu tractul gastro-intestinal. Ajută la îmbunătățirea metabolismului și ajută la creșterea masei musculare, ceea ce este deosebit de important pentru sportivi. Făina de ovăz poate fi folosită pentru a face clătite delicioase. Pentru a face acest lucru, luați un pahar de făină, o banană și un ou. Măcinați banana cu o furculiță și bateți cu oul, apoi adăugați treptat făina. Puneți amestecul rezultat într-o tigaie (fără ulei!), faceți forma unor clătite mici și prăjiți pe ambele părți.

Făină de amarant

Dacă nu ați auzit niciodată de o astfel de plantă ca amarantul, atunci este momentul să vă familiarizați cu ea. Este o plantă anuală și bogată în vitamine. Dar amarantul a început să apară pe rafturile magazinelor abia recent. Conține o mulțime de proteine, vitamina E și chiar squalen (anterior era extras doar din ficatul de rechin), care are efecte antioxidante puternice. Făina de amarant poate fi utilizată pentru a face orice, de la biscuiți și brioșe la pâine și clătite.

Făină de speltă

Spelta este hibrid din grâu speltar și sălbatic, deci este cât se poate de similară cu grâul obișnuit, dar mult mai utilă. Normalizează nivelul glucozei, întărește sistemul nervos și conține mai puține calorii, ceea ce este ideal pentru persoanele supraponderale. În plus, este bogată în vitamine și oligoelemente. Copturile din făina de spelt cu siguranță nu îți vor afecta silueta.

Făina de hrișcă

Hrișca este utilizată pe scară largă sub formă de făină. Hrișca nu este doar o sursă bogată de proteine, ci și un depozit de alte substanțe utile. De exemplu, conține colină, ceea ce îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. Făina de hrișcă are un gust specific, deci trebuie să o folosiți cu atenție la coacere. Puteți face din ea clătite sau oladii, în care puteți adăuga carne tocată sau altă umplutură. Cu toate acestea, pentru iubitorii de hrișcă, o astfel de făină poate fi folosită pentru a face biscuiți, prăjituri cu brânză și multe altele.

Făina de orez

Dacă sunteți alergici la gluten, optați pentru făina de orez – ea face ca produsele de patiserie să fie la fel de delicioase ca și cu făina de grâu. Făina de orez conține o mulțime de potasiu, calciu și folat, acesta din urmă fiind responsabil de creșterea celulelor noi și de menținerea integrității ADN-ului nostru. Are, de asemenea, un gust neutru, deci poate fi folosit în deserturi, produsele de patiserie și felurile principale preferate.

Sursă: glamour.ru