Iubirea este cel mai frumos sentiment pe care-l pot împărtăși doi oameni, dar orice relație de dragoste are și o latură întunecată. Este bine s-o cunoaștem și să știm cum să trăim cu ea.

Cu toatele ne dorim să avem alături un om cu care să împărțim orice. Care să fie mereu lângă noi și să ne sprijine când avem nevoie. Și de care să ne putem ocupa atunci când are el nevoie de noi. Cu care simțim că formăm o unitate incredibilă.

De altfel, majoritatea oamenilor spun că preferă să trăiască într-un cuplu, nu singuri. Însă foarte mulți au tendința să idealizeze relația și preferă să nu vadă laturile ei mai puțin romantice. Acest lucru se dovedește problematic, pentru că după faza inițială deseori urmează o trezire la realitate care poate fi percepută ca foarte dură, iar relația se strică.

Nu din cauza lipsei iubirii sau compa tibilității, ci mai ales din cauza așteptărilor și pretențiilor prea mari. Pentru a nu păți astfel, am descoperit 5 adevăruri deloc romantice despre relații, care sunt deseori trecute cu vederea și pe care cuplurile longevive le acceptă cu ușurință.

NU PARTENERUL TE FACE FERICITĂ

Chiar dacă mulți oameni singuri se amăgesc cu această idee, este bine să știi că relațiile nu sunt o soluție contra nemulțumirii. Cine se agață de speranța că partenerul potrivit îi va da un sens în viață și va aduce cu el sentimentul de împlinire va aștepta mult și bine acest lucru. Ba chiar e posibil să fie mereu în căutarea partenerului potrivit, care nu există.

Când ești mulțumită cu tine, când ești împăcată cu ceea ce ești, când îți ești de ajuns ție, abia atunci vei găsi împlinire și într-o relație. Sarcina ta principală este să dai un sens vieții. Partenerul de viață te acompaniază în drumul tău, dar el nu poate face acest lucru în locul tău.

ÎNTR-O RELAȚIE PRIMEȘTI ATÂT DE MULT CÂT OFERI

Dacă doar stai pasivă și aștepți să fii iubită și răsfățată, este puțin probabil să capeți ce îți dorești. În plus, în viață nu prea se întâmplă astfel, nu suntem copii mari în căutarea unui substitut de mamă. Relațiile sunt dinamice și constau din schimburi permanente, din a da și a primi mereu. Numai cine oferă mult – multă iubire, mult timp, multă înțelegere – va primi în schimb mult. Chiar și așa, nu există nicio garanție în sensul ăsta. Dacă aștepți mereu ca celălalt să dea și tu doar să primești, poți fi sigură că te îndrepți spre despărțire.

ÎNTR-O RELAȚIE TREBUIE SĂ ȘTII SĂ RENUNȚI

Călătorii, plimbări, mai puțini bani pentru tine, somn de după-amiază, petreceri în club până după miezul nopții. Iată o mulțime de lucruri care au sens când nu ești într-o relație. În plus, când ești singură, poți face liniștită tot ce dorești, dar dacă ești într-o relație, va trebui să iei în considerare sentimentele și opiniile partenerului. Sigur că asta nu înseamnă ca de-acum înainte să te închizi în casă și să vorbești doar cu membrii familiei și prietenii apropiați!

Însă prioritățile se schimbă în relație și, dacă nu înțelegi exact de ce, ține minte un proverb care sună  astfel: ce ție nu-ți place altuia nu-i face! Dacă te vei ghida după acest principiu simplu, vei ști cum să-l respecți pe partener, vei înțelege că are aceleași nevoi ca tine și vei reuși să menții un climat de armonie și înțelegere în casă.

PARTENERUL TĂU NU ESTE PERFECT

Nimeni nu este perfect, așa că orice om, chiar și cel de lângă tine, are trăsături care uneori te scot din sărite și te fac să crezi că nu mai poți trăi nicio clipă alături de el. În plus, ca orice om, și partenerul are momente când este preocupat mai mult de el însuși, când vorbește fără să se gândească prea mult și când este destul de insensibil, astfel încât spune sau face ceva ce te rănește, te jignește sau te determină să te simți neglijată, ignorată sau nu îndeajuns de apreciată. În plus, niște vorbe grele spuse de cineva apropiat pot face mult mai mult rău decât dacă sunt rostite de un străin.

Ei bine, ai o singură soluție: acceptă că oricine greșește și iartă-l. Nimeni nu este perfect și toți facem greșeli mai mari sau mai mici. Însă ceea ce contează sunt dragostea și dorința de a fi mai buni și de a trăi în armonie în cuplu.

IUBIREA SE TRANSFORMĂ CU TIMPUL

La început suntem îndrăgostiți și avem senzația că nu putem trăi nicio secundă departe de iubit. Apoi anii trec parcă în zbor și ne dorim mai mult timp pentru noi. Modul în care simțim și ne exprimăm sentimentele față de partenerul de viață se modifică pe parcursul timpului. Pentru a înțelege mai bine dinamica sentimentală, gândește-te la succesiunea anotimpurilor. După iarnă urmează întotdeauna primăvara. Cine dorește să trăiască într-o vară perpetuă nu înțelege faptul că orice este viu, inclusiv relația de iubire, se transformă, este dinamic.

Nu putem trăi mereu în al nouălea cer, iar cine dorește altceva nu face decât să schimbe partenerii o dată la câteva luni. Senzația intensă de îndrăgostire dispare după un timp, dar se transformă într-o iubire calmă și profundă. Sentimentele se așază, la fel și comportamentul. Chiar și cei mai înverșunați îndrăgostiți au nevoie de odihnă și de un timp pentru a se bucura de persoana de lângă ei.

Mai mult, iubirea devine mai intensă cu trecerea anilor, dacă știi s-o cultivi și să respecți persoana alături de care trăiești. Însă ține minte: doar relațiile care se bazează pe dragoste sau prietenie se pot transforma astfel. Celelalte, care sunt inițiate de un interes de oricare fel, nu pot deveni decât parteneriate de afaceri. Profitabile poate, dar fără niciun beneficiu pentru suflet.

Distribuie articolul: