Recomandat părinților! Într-un interviu LIVE cu Natalia Madan, autoarea blogului PlanetaMami, aceasta a venit cu recomandări despre cum și ce facem cu cei mici cât stăm acasă. „Anume acum copiii văd realitatea. Mergeau la școală și grădiniță și știau că undeva mama face ceva, dar ce concret nu se știe”, spune Natalia. Iată sugestii pentru cel puțin câteva întrebări pe care le aveai, în legătură cu relația ta cu cei mici în această perioadă.

Carantina ne învață lucruri și obiceiuri noi

„Nu este o regulă generală pentru toată lumea, pentru toate familiile. Trebuie doar să ne schimbăm un pic atitudinea și să nu avem cerințe atât de mari. Probabil organizarea meselor este cel mai dificil lucru pentru mame sau cei care gătesc acasă. Carantina ne învață lucruri și obiceiuri noi. Programul zilei e bine să ni-l stabilim cât de cât fix, mai ales pentru copiii mai mari. Regula de bază este să ne schimbăm așteptările, sau să le dăm în jos un pic. Reduceți tempoul, luați-o ușurel și savurați aceste momente”, spune în interviu Natalia Madan.

Nu așteptați excelență, dar căutați să profitați de acest timp

„Nu vă panicați – la fel ca și voi și copiii sunt stresați. De ce să așteptăm de la ei rezultate excelente când ei tot nu au mai învățat în asemenea condiții. Haideți să schimbăm un pic prioritățile și să ne dorim copii liniștiți întâi de toate, calmi și veseli, și apoi cu reușite excelente la școală. Cât despre cei care au de dat examene la final de an, clasele 4, 9, 12 – eu cred că majoritatea materiei este deja învățată – acum depinde doar de ei să repete, recapituleze și să profite de acest timp liber pentru a întări materia”, ne sugerează autoarea blogului PlanetaMami.

Întocmiți meniuri

„O parte din organizarea tare bună a timpului este să ne facem meniuri, pe o săptămână, pe două săptămâni. Americanii au asta și să știți că pentru gospodine este o găselniță foarte bună în a se organiza mai bine. Astfel știi sigur ce vei găti, îți poți organiza cumpărăturile ca să fie de toate și să știi exact ce ai de făcut astăzi, cel puțin la bucătărie. Dacă cei mai măricei nu au chef să vă ajute în bucătărie, filmați procesul ca un vlog – vor fi încântați să fie eroii principali în el.

Situația în care copilul mic, de exemplu, vrea să ajungă la părintele care acum lucrează și este prins, avem două opțiuni: Fie tata petrece cu el timpul înainte de a se izola pentru lucru, așa ca să-i satisfacă nevoia de a fi cu el, iar la final îi explică că trebuie să lucreze; Fie mama îi dă mai multă libertate în acțiuni, în joc, până când se va elibera tata”, menționează Natalia.

Activități cu lucruri simple

„Nu stați să comandați într-un jocuri sau jucării de pe magazine online. Toate sunt la îndemâna voastră, acasă, și copilul va fi mega-încântat să le descopere. Folosiți banda adezivă colorată – este o găselniță extraordinară: creați un drum pe care să-l urmeze, cu escaladări și diferite obstacole, lipiți-le pe masă și cel mic le va dezlipi, etc. Folosiți ce aveți în bucătărie: făină, griș, hrișcă, orez, dă-i niște apă și lasă-l să gătească. Iar voi, mamele, părinții, aveți mai multă grijă de voi. Starea emoțională trebuie să iasă prima sănătoasă din această perioadă”, ne recomandă în final Natalia Madan, autoarea blogului PlanetaMami.

Foto: PlanetaMami