E atât de frumos afară. E timpul să ne bucurăm de zilele calde și să avem grijă de sănătatea noastră. După o zi de muncă, o plimbare e soluția perfectă pentru minte și corp. Studiile au demonstrat că plimbările pot face minuni pentru sănătatea noastră fizică și mintală. Iată care sunt beneficiile plimbării în aer liber.

Mersul pe jos în aer liber îți oferă un antrenament mai bun

Mersul pe jos în aer liber te poate ajuta să arzi mai multe calorii. O plimbare poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea mobilității, a echilibrului și a coordonării. Pentru un organism sănătos, se recomandă să faceți în fiecare zi exerciții fizice. Plimbarea poate fi soluția optimă pentru cei care nu au timp sau bani de sală.

Mersul pe jos în aer liber reduce riscul de depresie

Ești stresat? Plimbarea te va ajuta să lupți contra stresului.  Există două teorii principale care stau la baza acestui efect.

În primul rând, petrecea timpului în natură ajută la depășirea oboselii mintale, astfel vei fi mai motivat și mai relaxat.

În al doilea rând, petrecerea timpului în aer liber activează sistemul nervos parasimpatic, care controlează capacitatea organismului de a se relaxa.

Studiile arată că activitățile în aer liber, cum ar fi mersul pe jos, pot reduce ruminația, o formă de gândire negativă repetitivă.” Ruminarea a fost demonstrată ca fiind un factor de risc pentru bolile mintale.

Cercetările publicate în revista PNAS au constatat, de asemenea, că  plimbare în aer liber duce la reducerea activității în zona creierului asociată cu depresia. În plus, plimbarea în aer liber într-o zi cu soare te poate ajuta să obții o doză de vitamina D. Deși nu există suficiente dovezi că deficiența de vitamina D provoacă depresia, cercetările indică o corelație între cele două, deoarece deficiențele de vitamina D pot duce la simptome asemănătoare depresiei. Totuși nu uita să folosești SPF-ul.

Te ajută să dormi mai bine

Un studiu din 2020 publicat în Sport Sciences for Health a constatat că o plimbare zilnică a avut un efect semnificativ asupra calității somnului. Expunerea la lumina soarelui în timpul zilei este crucială pentru reglarea ritmului circadian al organismului, sau a ciclului natural de somn-veghe. Efectul luminii solare asupra ciclului de somn ajută, de asemenea, la gestionarea simptomelor tulburării afective sezoniere, un tip de depresie declanșată în timpul lunilor de iarnă.

Reduce riscul de boli cronice

Plimbarea în aer liber te ajută să lupți contra bolilor cronice. De exemplu, zeci de ani de cercetări au asociat stresul cronic și somnul insuficient ca factori de risc semnificativi pentru o serie de boli cronice.

Mersul pe jos în aer liber îmbunătățește sănătatea cardiovasculară prin creșterea capacității pulmonare și stimularea funcțiilor respiratorii, poate duce la scăderea tensiunii arteriale și a inflamației, menținând la distanță bolile cronice precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer. Iar un nivel optim de vitamina D îmbunătățește funcția sistemului imunitar.

Distribuie articolul: