Halena sau halitoza cronică este respirația urâtă, persistentă, și, netratată, aceasta poate duce la lipsa de încredere și teama de socializare. Respirația neplăcută este o problemă serioasă care afectează o mare parte dintre oameni fie în timpul unei boli sau după masă, când aciditatea salivei crește.

Din fericire, aceste 3 obiceiuri sănătoase te ajută să îți păstrezi respirația mereu proaspătă, susținând și sănătatea orală:

1. Îngrijește-ți dinții cu atenție

Periajul dinților și al limbii de două ori pe zi va elimina bacteriile care pot provoca respirația urât mirositoare și, de asemenea previne apariția cariilor dentare. Periajul limbii reduce respirația urât mirositoare cu 70%.

Pentru a avea o igienă corectă și când ești plecată de acasă, clătește-ți gura cu apă după masă pentru a te asigura că ai eliminat resturile de mâncare care sunt responsabile pentru mirosul neplăcut. În același timp, nu uita că ața dentară trebuie folosită zilnic, aceasta îndepărtează hrană în locuri în care o periuță de dinți nu poate ajunge. Dacă vrei un plus de prospețime, utilizează apa de gură cel puțin o dată pe zi și clătește-te timp de 30 de secunde. Compușii apei de gură Îți protejează dinții și distrug bacteriile care pot provoca respirația urât mirositoare.

2. Fă-ți un obicei din a bea lichide des

Lipsa de lichide poate duce la uscăciunea gurii, ceea ce reprezintă una dintre cauzele principale ale respirației urât mirositoare. Apa diluează substanțele chimice din gură sau intestin care cauzează respirația mirositoare. Doi litri de apă pe zi îți asigură hidratarea organismului și o respirație proaspătă. De asemenea, ceaiul negru este o băutură revigorantă, bună de consumat, datorită conținutului de cafeină.

Cel mai bun sortiment pentru o respirație proaspătă este ceaiul verde, acesta are un puternic efect antioxidant, datorită conținutului bogat de polifenoli. În același timp, inhibă dezvoltarea bacteriei Streptococcus mutans și scade riscul de apariție a cariilor și a respirației urât mirositoare.

3. Mergi la un control ORL

O verificare pe care ți-o face un medic ORL-ist te ajută să stabilești dacă halena vine de la o infecție a sinusurilor sau nu. Sinuzitele sunt responsabile pentru 10% din cazurile de respirație urât mirositoare. Aceste afecțiuni se pot combate printr-o serie de metode pe care doar un medic le poate recomanda.

Este posibil să ai nevoie de spălături cu apă salină și de tratament medicamentos, în funcție de gravitatea infecției. Utilizarea tratamentului te ajută să te vindeci și, astfel, să elimini sursa halenei.

Respectând cele trei sfaturi de mai sus, eviți cu ușurință momentele jenante când ai prefera să-ți eviți interlocutorul din cauza respirației neplăcute.

Sursa: Kudika.ro

Vezi și: Prima apriție la TV a lui Viorel Mardare: „Boala asta este o loterie, doar că eu am cumpărat cam multe bilete ca să particip la dânsa”