Anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral (AVC). Sunt datele Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), care subliniază că, în 2018, la evidență se aflau 78 de mii de persoane. Potrivit specialiștilor, AVC-ul este cauza principală de handicap pentru populația adultă din Republica Moldova, precum și reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici, menționează AGORA.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, rezultând în foame de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției cerebrale. Acesta este generat de mai mulţi factori de risc: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic, patologia reumatologică, arterioscleroza, dar şi stilul de viață nesănătos și faptul că oamenii sunt prea puțin informați.

„Nivelul de alfabetizare a populației despre factorii de risc, măsurile de prevenire, intervențiile urgente, necesare de urmat în cazul AVC, sunt esențiale pentru viața pacientului cu ictus cerebral și prevenirea consecințelor ireversibile”, atenționează ANSP.

În 2018, instituția a realizat un studiu care a relevat că mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate nu au putut indica nici un factor de risc în etiologia AVC.

„Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât intervenția precoce este crucială. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital”, mai scrie sursa citată într-un comunicat.

Printre simptomele accidentului vascular cerebral se numără:

  • slăbiciunea bruscă;
  • amorțirea feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;
  • confuzie și dificultate de vorbire;
  • dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;
  • dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;
  • dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută.

„Până la 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, inclusiv hipertensiune arterială, alimentația nesănătoasă, fumat și sedentarism. Acțiunile de prevenire și reducere a acțiunii factorilor de risc ar contribui, de asemenea, la realizarea obiectivelor globale de a reduce bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și alte cauze semnificative de deces și suferință la nivel mondial”, se mai spune în comunicat.

Anual, la 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral, având drept scop sporirea gradului de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie în prevenirea, tratamentul și reabilitarea după AVC. Campania din anul curent își propune să îndemne populația să facă mișcare pentru a preveni AVC-ul.

Sursa: AGORA