Terapia cu sare, într-un mediu relaxant și pentru toate vârstele, a devenit accesibilă și la Rezina. Datorită suportului financiar al Uniunii Europene, antreprenoarea Irinei Bordian a reușit să pună pe roate o afacere cu gust sărat, la propriu. Salina și-a deschis ușile de mai bine de un an și jumătate, iar până acum a găzduit peste 200 de vizitatori, menționează Agora

Salina este delimitată în două zone așa încât este prevăzut și spațiu pentru copii cu „nisipieră” plină cu sare. Pereții sunt clădiți și ei din sare și același material e presărat și pe jos.

„Este muzica lentă ce duce tot spre relaxare, plus sarea care se pulverizează și ajută la tratarea căilor respiratorii, la curățarea bronhiilor și la curățarea tenului”, spune despre beneficiile salinei fondatoarea „Golden SPA” din orășelul Rezina, Irina Bordian.

Sunt realizările a peste un an și jumătate de activitate, însă, startul nu a fost ușor. Ideea unei afaceri cu salină a venit în 2018 când antreprenoarea a observat cerea turiștilor pentru destinațiile din afara țării. Așa a început să studieze ce este o salină și cum poate amenaja una acasă.

„Am făcut niște calcule. Am pus pe foaie un business plan, am făcut calculele și am văzut că nu ne trage buzunarul să pornim afacerea din banii proprii. Am renunțat la idee cu toate că ea în gând ne stătea undeva ca o steluță”, pune antreprenoarea.

Soluția a venit prin intermediul programului „Femei în afaceri”, implementat de ODIMM. Irina a propus ideea, a prezentat planul de afaceri, iar în februarie 2019 a obținut prima tranșă a finanțării din totalul celor 139 de mii de lei.

„S-au acoperit în jur de 50% aproape din cheltuielile totale ale salinei. Pentru că ce vedeți în jur sunt în jur de 20 de tone de sare. Sus, jos, în părți, peste tot este sare. Banii ODIMM-ului mai mult au mers în aparataj, în filtre, în aerisire, pulverizator, în generatorul salin care pulverizează ionii de sare”, explică Irina Bordian.

Primii beneficiari ai salinei au fost localnicii din Rezina. „Au fost cei care aveau aceste proceduri incluse când mergeau la sanatorii. Dar au fost și o bună parte dintre clienți care nu știau ce-i aia. Cu toate că nu ne-am deschis demult, dar avem clienți fideli care vin de peste hotare o dată în jumătate de an la părinți și nu scapă ocazia să vină să facă 10 proceduri de salinoterapie”, pune proprietara afacerii.

Antreprenoarea se gândește să-și extindă afacerea cu gust sărat. Astfel, ar urma să fie amenajată o încăpere cu sare caldă și cu infraroșu.

Proiectul „Femei în afaceri”, de care a beneficiat și Irina Bordian, este cofinanțat de Uniunea Europeană și bugetul de stat. Acesta oferă suport pentru dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale.

Sursă: Agora