Pentru Igor Babilev Yoga nu este o simplă practică, un exercițiu fizic, ci de ani buni a devenit un mod de viață. Ce înseamnă Hatha Yoga și cum să respirăm corect cu ajutorul celor două tehnici de respirație, care ne vor ajuta să ne relaxăm, să ne simțim mai bine, ne spune yoghinul. 

Pe Igor Babilev l-am cunoscut la unul dintre cele mai faine evenimente din această vară, organizate pe un acoperiș frumos. La #Roofoffline2019, yoghinul a făcut o demonstrație și a învățat invitații câteva tehnici de respirație și poziții de yoga care, practicate regulat, ne ajută să ne simțim mai bine fizic, psihic și spiritual. Am fost curioase să aflăm mai multe despre ce presupune Yoga și am realizat un interviu nu doar interesant ci și foarte util.

Ce este Yoga și cum schimbă această practică calitatea vieții

„Pentru mine acum este un mod de viață. Yoga în sine înseamnă o uniune între corp, starea sufletească și psihică, un echilibru sau armonie, dacă vreți. Deja sunt 16 ani de când am făcut cunoștință cu yoga, prin 2003, eu fiind medic și având studii medicale mă uitam la yoga doar ca la o gimnastică care are beneficii numai pentru corp. Învățând să îmi ascult corpul, să îl perfecționez, să îmi controlez respirația – am observat ca se schimbă atitudinea mea față de multe aspecte ale vieții, se schimbă calitatea vieții”, povestește Igor Babilev.

Stilul de yoga practicat se numește Hatha Yoga.

Yoghinul explică ce presupune stilul practicat de el: „Hatha Yoga este un stil în care pozițiile de încordare se schimbă succesiv cu cele de relaxare, și în fiecare dintre poziții este important să conștientizezi mușchii care trebuie tonifiați și cei ce trebuie să fie relaxați. Si totodată necesar este să putem controla respirația”

Două capitole importante din yoga sunt respirația și exercițiile

„În studioul nostru de yoga noi ne axăm pe două capitole importante: respirația și exercițiile fizice (pozițiile)”, dezvăluie Igor

„Respirația are o influență importantă asupra stării psihice, reduce stresul, anxietatea, insomnia, depresia. Pe când exercițiile yoghine sunt benefice pentru flexibilitate, putere, postură și echilibru, aceasta rezolvă o mulțime de probleme legate de durerile articulare și de spate.

Respirația este un capitol foarte important – este procesul prin care noi ne alimentăm cu oxigen, dar și cu energie. Este deja dovedită științific legătura dintre respirație și starea psihică a omului. Statisticile de specialitate arată că o persoană din trei este afectată de stres și suferă de insomnie, anxietate sau diverse forme de depresie. Iar femeile sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvoltă aceste afecțiuni.

Respirația neregulată și superficială sunt în strânsă legătură cu stările de stres, anxietate și fobii. De asemenea a fost stabilit că starea de fericire a omului face respirația mai profundă și mai amplă. Și în așa stări – participă în procesul de respirație abdomenul și cutia toracică. Deci, învățându-ne să controlăm procesul de respirație este ușor să schimbăm sau să influențăm starea noastră psihică. Deși nu ne dăm seama, dar respirația noastră este de cele mai multe ori superficială. Iar asta se vede în modul în care gândim: dacă mintea ne este agitată de un flux interminabil de gânduri și respirația este rapidă și scurtă”

Una dintre tehnicile care ne învață să controlăm respirația este conștientizarea acelei părți ale corpului care participă la proces, precum și a ritmului respirator.

„Unul din ritmurile de baza este 4-4-6-2. Adică: 4 secunde inspirăm, 4 secunde pauză după inspir, 6 secunde expirăm și 2 secunde pauză după expir. Este foarte important! ca expirul să fie mai lung decât inspirul. Dacă la început e complicat de făcut pauzele, putem deocamdată să respirăm fără pauze, sau să le facem mai scurte. Important e să învățăm să expirăm mai îndelungat. Apoi, cu timpul, vom adăuga și pauzele, care ne vor da o posibilitate de avansare mai rapidă și rezerve mai mari în oxigen și energie. Poziția în care respirăm pentru început e bine să fie una pe șezut, cu spatele drept. Asta poate fi o poziție pe scaun chiar, sau cu spatele sprijinit de perete”, ne învață Igor Babilev.

Prima etapă: Ca să învățăm să respirăm cu porțiunile inferioare o plămânilor, adică respirație abdominală cum o numesc yoghinii, noi punem mâinile în regiunea abdomenului cu palmele orizontal, orientate în jos, degetele mari în părțile laterale ale corpului, iar celelalte degete orientate spre ombilic. Și în timpul inspirului noi urmărim cum abdomenul se mărește în volum și palmele se îndepărtează una de cealaltă, iar la expir – se apropie. Pentru început e bine să facem măcar 10-15 cicluri de respirație, că mai apoi să facem câte 2-3 minute.

A două etapă: Ca să învățăm să respirăm cu cutia toracică, poziționăm mâinile la fel cu palmele fixate orizontal, în jos la nivelul pieptului. Degetele mari îndreptate spre axile(subsuori) și celelalte degete deasupra sânilor. Și urmărim cum la inspir – cutia toracică să mărește în volum, se ridică și se lărgește îndepărtând palmele una de altă, iar la expirație degetele palmelor se apropie. La fel, pentru început facem câte 10-15 cicluri de respirație, iar cu timpul, câte 2-3 minute.

„În total, pentru ambele etape sunt îndeajuns 5 minute zilnic, în orice parte a zilei, pentru a putea profita de efectele benefice ale acestora”, recomandă instructorul de yoga, Igor Babilev.

Ce ziceți, sunteți curioși să încercați?