Scriitoarea franceză, Anna Gavalda, este romancieră cu mare succes la public. Ea din principiu nu scrie despre personalități scandaloase, demonice, excentrice. Eroii săi sunt simpli, un pic ciudați, sensibili, cu diverse slăbiciuni, altfel spus, așa cum sunt majoritatea oamenilor. Gavalda știe că atunci când e necesar în acești oameni apare o lumină interioară extraordinară.

1. S-ar putea azi să vrei un singur lucru – să mori, iar a doua zi te trezești și înțelegi că tot ce trebuia să faci este să cobori câteva scări, să găsești pe perete întrerupătorul, să aprinzi lumina și să vezi viața cu alți ochi…

2. Mâna prietenului este un lucru bun. Nu-l obligă cu nimic pe cel ce întinde mâna, dar îl consolează pe cel o strânge.

3. Nu există vreo durere sufletească, pe care să n-o poată alina o carte. Așa spunea Montaigne, iar el nu greșește niciodată.

4. Nu poți să iei totul în cap, de unele lucruri trebuie să nu-ți pese, altfel îți poți ieși din minți.

5. Chiar dacă o refuzi sau o ignori, viața oricum e mai puternică decât tine. Ea e mai puternică decât orice. Oamenii se întorceau din lagăre și dădeau naștere copiilor. Bărbații și femeiele care au fost torturați, care au văzut cum au decedat cei apropiați, cum le ard casele, fugeau din nou după autobuz, discutau despre meteo și își măritau fiicele. Este incredibil, dar e adevărat. Viața e mai puternică decât orice.

6. Pe oameni îi împiedică să trăiască împreună nu diferențele, ci prostia.

7. Trebuie să fii mai grijuliu cu oamenii care îți sunt aproape. O să te convingi la bătrânețe că nu sunt atât de mulți.

8. Este imposibil să obții dreptatea, pentru că dreptatea nu există.

9. Poți alege una din două. Te poți lungi pe pat, cu șiroaie de lacrimi. Ai motive: ai o viață de rahat și tu ești un rahat și dacă vei muri acum, va fi pentru toți mai bine sau poți să te ridici și să faci ceva.

10. E minunat atunci când oamenii se prăpădesc de râs din cauza ta, este ca un drog: cu cât mai mult râd, cu atât mai mult vrei să-i faci să râdă.

11. Nu există o metodă mai eficientă de a schimba tema de discuție cu o persoană incomodă decât cea cu ajutorul zâmbetului.

12. Nu trebuie să te miști atunci când te îneci, așteaptă până ajungi la fund, apoi împinge-te în sus cu picioarele – numai așa te poți salva și poți ajunge la suprafață.

13. Dacă ceva în viața ta îți provoacă suferință, fugi. Din toate puterile și cât mai repede.

14. Iadul este atunci când nu poți să-i mai vezi pe cei pe care-i iubești… Restul nu se ia în calcul.

15. Iată ce-o să-ți spun, prietene: întotdeauna este mai ușor să fii nefericit decât să fii fericit, iar eu nu iubesc oamenii care caută căi ușoare. Fii fericit, mama năibii!!! Fă ceva ca să fii fericit!

Citește și: Psihologul rus Mihail Labkovskiy, sfaturi tranșante despre relații. „Orice femeie care stă numai acasă și se ocupă de gospodărie și copii, va degrada”

Distribuie articolul: