Camera Națională a Cărții din Republica Moldova (CNCRM) este instituția care administrează patrimoniul documentar național de publicații și care promovează producția editorială națională din țara noastră. În acest an (2020), instituția celebrează aniversarea de 70 de ani de la fondare. Cu această ocazie, ne-am propus să vedem colecțiile unice care sunt depozitate în condiții speciale, în Arhiva Depozitului Legal, deţinută de CNCRM.

După cum s-a menționat anterior, în Arhiva CNCRM sunt depozitate colecțiile unice de cărți, ziare, reviste, manuscrise și alte tipuri de publicații, care datează din anul 1924. Accentuăm că toate publicațiile sunt păstrate în condiții speciale: cutii de păstrare, se evită pătrunderea razelor solare în arhive și se menține temperatura de 18 grade Celsius. O altă colecție, care poate fi găsită doar în cadrul Camerei Naționale a Cărții, este „Basarabiana”, ce cuprinde publicații tipărite, începând cu secolul XV.

„Camera Națională a Cărții din Republica Moldova – instituție unicat, un fond intangibil de peste 1,5 milioane de documente, publicații care cuprind istoria și viitorul țării noastre. Fără de acest patrimoniu intelectual, o națiune nu există”, a declarat Renata Cozonac, directorul general al instituției.

Un alt rol important al CNCRM este promovarea publicațiilor autorilor naționali peste hotarele țării, prin registrul editorilor, registrul publicațiilor periodice, registrul ISSN etc.

 

Camera Națională a Cărții a fost fondată pe 17 martie 1950, actualmente, păstrează publicații unicat, ajungând la numărul de 1,5 milioane de publicații tipărite, care datează din secolul XV, până în prezent.

 

Pe lângă faptul că 2020 este un an jubiliar pentru CNCRM, o altă reușită este faptul că au obținut Medalia de aur în cadrul concursului Mărcilor Recunoscute Notorium Trademark Awards 2020. „Camera Națională a Cărții, la cei 70 de ani, reprezintă o instituție strategică pentru sistemul național de biblioteci și editorial”, a mai menționat Renata Cozonac.