Fie că vorbim despre cupluri care au o activitate sexuală regulată, fie că vorbim despre relații ocazionale, există câteva elemente de care ar trebui să ții cont după ce ai relații intime, un protocol pe care e bine să îl urmezi pentru a avea o viață sănătoasă și din acest punct de vedere. Nu e nevoie să ai grijă de igiena intimă chiar imediat după terminarea actului sexual, însă nu e indicat nici să amâni prea mult dacă vrei să îți protejezi sănătatea.

1. Nu urinezi după ce ai avut relații intime

Când ești activă sexual, ești expusă dezvoltării unor bacterii sau apariției unor infecții ale tractului urinar. Pentru a scădea șansele de a dezvoltă astfel de infecții, e bine să îți faci un obicei din a utiliza toaletă și a urina la un oarecare timp după relațiile sexuale, în loc să adormi imediat.

2. Abuzezi de dușuri și spălături intravaginale

Zona intimă are un PH care nu trebuie schimbat, pentru a nu favoriza ulterior dezvoltarea bacteriilor. Spălăturile prea dese usucă zona. Ai nevoie de produse specifice igienei intime, folosite cu blândețe când e cazul, nu tot timpul. Uită de această obsesie și folosește doar geluri cu acțiune blândă. Nu uita că vaginul, ca și ochiul, este un organ care se curăță singur. Mirosul are legătură cu alimentația, cu starea ta de sănătate, nu e ceva ce schimbi tu folosind săpun sau gel de dus. Există și igienizare exagerată și poate dauna grav sănătății.

3. Nu te speli pe mâini

Chiar și dacă singurul lucru pe care l-ai făcut cu mâinile a fost să va țineți de mâna, nu înseamnă că nu mai e nevoie să te speli pe mâini. Și ținerea de mâna e un contact fizic. Spălarea pe mâini cu apă și săpun împiedică dezvoltarea și răspândirea germenilor.

4. Uiți de contracepție

Dacă ai avut deja relații intime și nu ați folosit nici prezervativ, nici alte metode contraceptive, dar vreți să evitați apariția unei sarcini, e momentul să te gândești să faci ceva pe ultima sută de metri. Poți opta pentru altă metodă, cum ar fi pilula de a două zi. Te poți sfătui cu medicul tău ginecolog în acest sens și poți obține chiar și o rețetă, dar trebuie să faci asta în următoarele 24 de ore. Interesează-te totuși ce presupune o astfel de metodă contraceptivă și optează pentru ea în cazul în care ești de acord 100%. Mai exact, pilula nu împiedică fecundarea ovului, ci doar fixarea acestuia în uter, adică procesul de nidație. În plus, ea acționează la nivel hormonal, iar organismul nu trebuie forțat în acest fel prea des.

5. Nu faci duș

Să nu faci duș deloc e la fel de periculos că dușurile prea dese. După relații sexuale, mai ales dacă ați folosit lubrifianți, dușurile sunt obligatorii. Bacteriile de pe mâini și din zonele intime pot dezvolta boli severe. Dacă nu ai cum să faci dus la scurt timp după ce a avut loc contactul , poți să folosești șervețele umede antibacteriene. Există și game speciale pentru zonele intime.

6. Folosești produse de „refresh”

Farmaciile au în ofertă o gamă largă de șervețele, creme și spray-uri care pretind că te ajută să îți „împrospătezi” zonele intime. Unele dintre ele sunt făcute cu săpunuri dure, detergenți, șampoane, parfumuri sau loțiuni care îți pot usca pielea. Pur și simplu rămâi la o clătire ușoară cu apă caldă după ce ai făcut sex. Și evită tampoanele, absorbantele, pudrele și spray-urile parfumate, mai ales dacă ești predispusă la infecții.

7. Nu bei suficientă apă

Activitatea sexuală este tot o activitate fizică, care, că și sportul, deshidratează. Ai grijă să bei apă suficientă cât să declanșezi nevoia de a urina și pentru a ajută bacteriile să migreze rapid în afară organismului. Ai nevoie de rehidratare că după orice altă activitate în care te miști, transpiri, depui un oarecare efort.

8. Porți lenjerie prea strâmtă

Spațiile închise și umede sunt mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor și fungilor. La fel se întâmplă și atunci când porți haine prea strâmte, din materiale sintetice. Așadar, poartă lenjerie intimă și haine care permit pielii să respire, realizate din fibre naturale, care sunt prietenoase și cu pielea. Femeile ar trebui să evite pantalonii, body-urile și chiloții prea strânși. Lenjeriile de bumbac funcționează bine pentru bărbați și femei – sunt respirabile și absorb umezeala. Sau uită complet de lenjeria intimă când mergeți la culcare după ce ați făcut sex.

9. Nu cureți jucăriile sexuale

După ce ați terminat să le folosiți, pe suprafețele lor se pot dezvolta bacteriile, virușii și ciupercile. Asta înseamnă că jucăriile tale ar putea răspândi boli cu transmitere sexuală și alte infecții. Curăță fiecare jucărie după fiecare utilizare – verifică ambalajul pentru instrucțiuni de curățare.

10. Ignori mesajele transmise de propriul corp

Există femei care au mâncărimi sau usturimi în timpul sau după activitatea sexuală. Nu ignora aceste semnale. Poți face o baie călduță în care adaugi puțin ulei de cocos pentru calmare. Poți să folosești unguente pe baza de gălbenele. Dacă apar inclusiv dureri în zona intimă, iar activitatea nu a fost chiar așa de intensă încât să le justifice, e posibil să fie vorba chiar de contactarea unei boli cu transmitere sexuală, precum gonoree, herpes, chlamydia sau altele. Dacă fenomenul persistă, este recomandat să consulți un ginecolog pentru investigații suplimentare.

11. Gravidă? Ai mai multă grijă

Sexul este de obicei sigur în timpul sarcinii, dar ține cont că ești mai predispusă la infecții în acest timp. Deci, este și mai important să ai grijă să respecți regulile de bază după actul intim – fă pipi după aceea, spală-te în zona din jurul vaginului și bea apă. Încurajează-ți partenerul să facă același lucru.

12. Ignorați simptomele BTS

Dacă ești activă sexual, mai ales dacă ai fost cu un nou partener, este o idee bună să te testezi pentru boli cu transmitere sexuală. De cele mai multe ori, aceste infecții nu au simptome, astfel încât testarea este singura modalitate de a ști cu siguranță dacă vreunul dintrei voi are vreo problemă. De asemenea, puteți fii amândoi atenți la simptome cum ar fi usturime, durere, vezicule, răni sau pete în jurul organelor genitale.

Distribuie articolul: