Vaginul femeii este uimitor. Din cauza că nu suntem informate, putem să îi distrugem microflora, care ne protejează de infecții. Vaginul tău are nevoie să ai grijă de el pentru ca tu să fii sănătoasă. Iată 10 obiceiuri care dăunează zonei tale intime.

Folosești gelul de duș sau săpunul

Vaginul se autocurăță așa că nu e nevoie să-l speli atunci când faci duș. Poți folosi doar apă, nici într-un caz nu spăla interiorul vaginului folosind gel de duș sau săpun. Dacă dorești totuși să folosești un produs,  atunci alege un săpun hipoalergenic  neparfumat. Vaginul tău are un echilibru specific al pH-ului și un profil propriu de floră care menține lucrurile în ordine, așa că o spălare cu un anumit produs în interior va provoca infecții sau iritații.

Porți  hainele  de sport după antrenament

S-ar putea părea că economisești timp alergând la magazinul alimentar după ce ai terminat de alergat la sală, dar ai putea sfârși prin a pierde mai mult timp pe termen lung atunci când vei sta în sala de așteptare a ginecologului tău cu o infecție.  Trebuie să te dezbraci de hainele sport în care ai făcut exerciții fizice. Transpirația este un teren propice pentru infecții, Dacă totuși trebuie să treci pe la magazin în drum spre casă,  fă  duș  la sală și schimbă-ți lenjeria intimă.

Ai prea mulți chiloți tanga

Cu toții avem preferințele noastre în materie de chiloți. Însă chiloții tanga dăunează sănătății vaginului. Nu toată lumea care poartă chiloți tanga în mod regulat va dezvolta infecții sau iritații, dar  persoanele care au un vagin sensibil ar trebui să renunțe să îi poarte.  Chiloții tanga acoperă partea din față a zonei inghinale și apoi se îngustează spre spate; deoarece deschiderea vaginală este de fapt mai aproape de anus, acest lucru înseamnă că nu are parte de o acoperire completă, lăsând o ușă deschisă pentru ca bacteriile să se instaleze direct înăuntru.

Fumatul

Dacă aveți infecții vaginale cronice, cum ar fi vaginoza bacteriană,  fumatul ar putea fi de vină. Medicii nu au fost siguri de legătura exactă dintre fumat și riscul crescut de vaginoză, dar un mic studiu publicat în revista BMC Infectious Diseases a constatat că femeile fumătoare aveau un dezechilibru mai mare al florei naturale a vaginului lor decât cele nefumătoare.

Porți chiloți mereu

Dormi goală. Iar dacă te simți confortabil, nu purta chiloți în timp ce ești acasă.  Purtarea treningului sau a pijamalei fără lenjerie intimă permite ca acea zonă să fie uscată și să respire fără ca umezeala să se acumuleze în zona vaginală sau anală.

Epilarea

S-ar putea să fie timpul să îmbrățișezi aspectul natural, indiferent dacă partenerul tău este de acord sau nu. Părul pubian este benefic pentru sănătatea vaginală. Foliculii formează o barieră naturală între pielea ta și îmbrăcăminte și permite circulația aerului, evitând umiditatea care este mediul perfect pentru bacterii.

Alimentație nesănătoasă

O dietă bogată în zahăr poate provoca o creștere excesivă a candida, iar anumite alimente sau condimente pot schimba pH-ul natural al vaginului, care, la rândul său, poate modifica mirosul sau gustul acestuia. Un lucru pe care trebuie să îl consumi suficient: probioticele, care ajută la menținerea echilibrului bacteriilor intestinale și pot face același lucru și pentru flora vaginală.

Folosirea absorbantelor și tampoanelor când nu ai menstruație

Absorbantele și tampoanele sunt destinate absorbției sângelui menstrual, nu a secrețiilor abundente. Dacă ai secreții abundente, adresează-te ginecologului tău. Absorbantul îți poate provoca iritații, iar un tampon care absoarbe scurgeri poate provoca incubarea bacteriilor. Scurgerile sunt de obicei normale, dar pot semnala și o infecție sau o problemă hormonală.

Nu mergi la controlul ginecologic regulat

Da, știu, nu e cea mai frumoasă experiență, însă infecțiile netratate sunt și mai neplăcute. Multe dintre bolile cu transmitere sexuală nu provoacă simptome imediat, așa că este întotdeauna o idee bună să te testezi în mod regulat, mai ales dacă ai un partener nou. Dacă sunt lăsate netratate pentru o perioadă lungă de timp, unele infecții pot afecta fertilitatea pe termen lung. Orice arsură, mâncărime sau secreție neobișnuită este un semn clar că trebuie să mergi la medic.

Lași tampoanele înăuntru toată ziua

Chiar dacă nu se simte plin, tamponul trebuie schimbat după cel mult 8 ore de la introducerea acestuia.  Dacă-l lași mai mult timp, riști să suferi de sindromul șocului toxic.