Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fiecare părinte nu este botezul copilului, care de altfel este un motiv de sărbătoare creștină, ci tot felul de superstiții și mituri cu care se ciocnește acesta.

Preotul paroh Maxim Melinti a decis să facă lumină și să dezmintă mai multe mituri pe tema Sărbătorii Botezului nou-născutului, mituri care „ne urmăresc” de prea multă vreme.

La solicitarea internauților scriu din nou despre botez și mituri despre mamă și copil:

1. Înger păzitor copilul primește la naștere, iar nu la botez. De aceea, ipoteză că copilul trebuie neapărat botezat ca să primească „îngeraș” – face parte din „teologia băbească”.

2. Mama are voie să iasă din casă până la botezul copilului. De aceea mama va ieși din casă, și va face treburi necesare și vizite medicale, fără nicio teamă. Asta se referă mai ales la cei care locuiesc prin sate. Acolo persistă tradiția că până la botez mama nu are voie să ia apă din fântână, iar ceea care face acest lucru, spurcă fântână și apă.

3. La împlinirea celor 40 de zile de la naștere a copilului, mama cu copilul vor veni la biserică, i se va citi rugăciunea-„molitva” pentru mamă și rugăciune de îmbisericire a copilului. De acum mama poate intra în biserică și de a se împărtăși, chiar dacă copilul încă rămâne nebotezat.

4. La botez. În caz dacă s-a îndeplinit punctul 3, mama copilului, împreună cu tata vor intra și vor asista ambii la botez în biserică.

5. Vorba că copilul mort nebotezat merge în iad – este un mit și lipsit de temei evanghelic, care prezintă pe Dumnezeu ca un Domn al dragostei și milostivirii.

6. Nici copilul, nici mama acestuia nu au nevoie să poarte ață roșie la mână „contra deochi”, nici până la botez, nici după, căci face parte din superstiții. Om credincios va avea încrede doar în Dumnezeu.

7. În cristelnița nu se aruncă bani, nici petale de flori.

8. Dacă la aceiași slujbă sunt botezați mai mulți copilași concomitent, asta nu-i face pe ei frați și surori biologici sau de sânge, decât doar frați și surori întru Hristos, precum suntem cu toții.

9. Botezul nu se face acasă, numai în biserică. Vorba că în biserică e frig în timpul iernii, nu este argument de a face botez acasă. Astfel botezul poate fi lăsat pe timp mai călduros, iar copilului nu-i lipsește și nu-i vatămă nicidecum reținerea botezului.

10. Somnul liniștit după botez – la fel face parte de basme băbești. Copilul desigur poate dormi mai liniștit după botez, dar asta se datorează harului Duhului Sfânt, care se pogoară peste noi, în timpul primirii sfintelor taine. Lucrul acesta este mai simțit pentru cei mături, care după liturghie la care s-au împărtășit, le trage la somn.

Maxim Melinti, 16.01.2018

Sursa: Facebook.com

Vezi și: Maxim Melinti, despre cununia legată, vrăji și deochi: „Dacă aduni toate ațișoarele roșii din Moldova, poți să faci sfoară până la Lună!”