Acum două zile s-au împlinit 10 ani de când geniul modei, Alexander McQueen, s-a sinucis în apartamentul său din Londra. Acesta a fost găsit spânzurat de către menajera sa, asta după ce a încercat să se sinucidă prin tăierea venelor, dar a eșuat. Designerul și-a făcut un cocktail de cocaină, somnifere şi tranchilizante și și-a găsit sfârșitul într-un mod violent și tragic.

Dispariţia prematură a designerului de numai 40 de ani a şocat întreaga lume. McQueen avea un succes fulminant, însă demonii cu care se lupta au fost mai puternici decât el.

McQueen a preferat întotdeauna să se exprime prin creaţiile sale şi nu să împărtăşească ce avea pe suflet, nici măcar apropiaţilor. A făcut rareori mici excepţii, pomenind câtorva prieteni despre abuzul sexual prin care a trecut în copilărie. Se pare că Alexander a fost victima soţului surorii lui mai mari, care s-a apropiat nepermis de mult de copil în primii săi ani de viaţă, lăsând urme adânci în sufletul acestuia.

Să fi fost acesta momentul peste care nu putut să treacă? 

„Suferea mult din cauza asta şi era tare furios, spunea că acea experienţă i-a furat pur şi simplu inocenţa”, a declarat, la un moment dat, un apropiat de-ai designerului. „I-a provocat o mare tristeţe în suflet…”

Un eveniment care pur și simplu l-a devastat a fost moartea mamei sale.

Cea mai apropiată persoană din viaţa lui şi-a dat ultima suflare cu numai câteva zile înainte ca Alexander să se sinucidă. Prietenii designerului sunt de părere că McQueen n-a suportat să participe la înmormântarea mamei, să trăiască o zi mult prea tristă pentru el (12 februarie), încât a făcut tot ce a putut ca s-o evite.

„Să nu cumva să te sinucizi!…”

Fratele lui, Tony, care a fost alături de mama designerului când aceasta şi-a dat ultima suflare, îşi aminteşte cum Alexander l-a sunat a doua zi ca să îl întrebe care au fost ultimele cuvinte ale mamei lor. „Iar eu i-am spus: „Mama mi-a spus că te iubeşte şi să nu cumva să te sinucizi acum”. După care n-am mai auzit nimic din partea lui…”

Mai multe tentative

Psihiatrul designerului de 40 de ani a declarat că pacientul său, Lee Alexander McQueen pe numele său oficial, suferea de anxietate şi depresie de cel puţin trei ani înainte de a-şi încheia socotelile cu viaţa şi că luase de două ori o supradoză de droguri, ca un mod disperat de a atrage atenţia asupra suferinţei sale interioare.

Alexander a lăsat şi un ultim mesaj pe spatele unei cărţi pe care o avea în apartamentul său din Londra: „Vă rog aveţi grijă de câinii mei! Îmi pare rău, vă iubesc! Lee. P.S.: îngropaţi-mă în biserică.”


Un priten al designerului a povestit că acesta era foarte preocupat de moarte sa în ultimii ani. În timpul unei vacanțe i-a povestit modul macabru în care își dorea să se sinucidă. 

Acesta își dorea să se împuște într-o cutie de sticlă fiind pe podium: „iar sângele să se prelingă pe pereții de sticlă”. 

Distribuie articolul: