Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, la 1 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, pentru a atenţiona asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi. Tu când ai fost ultima oară la un control de rutină? Cancerul din păcate dă de știre destul de târziu. 

La nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, conform Globocan. Se situează pe locul 5 ca şi cauză de deces prin cancer în populaţia mondială, în rândul femeilor (15%). La nivel mondial, peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer sunt femei cu cancer de sân, menţionează site-ul www.iocn.ro.

Potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology), se estimează că o femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Dar nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor. Mamografia este indicată femeilor de peste 50 de ani, o dată pe an. Pentru femeile mai tinere, sub vârsta de 50 de ani este mai indicată ecografia mamară.

Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetăţenii, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit, precum şi toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.

Boala este destul de greu de detectat în stadii incipiente, pentru că, adesea nu manifestă niciun simptom. Cele mai frecvente semne că ceva nu este în regulă și că ar trebui să contactați un medic sunt: dureri de sâni sau chiar la nivelul mameloanelor (sfârcuri), sâni umflați, iritați car își schimbă culoarea, mamelonul se retrage sau crește într-o altă direcție, răni. la nivelul sânilor sau sfârcurilor care nu se vindecă, ganglioni măriți la axilă sau în zona gâtului, o schimbare de aspect a sânilor, lipsa apetitului, dificultăți la înghițire, tuse seacă persistentă, transpirații nocturne, fluctuații bruște în greutate, oboseală.

Cancer sân simptome

Umflăturile de la nivelul sânilor diferă, în funcție de cauze, localizare și mărime. Ele pot fi dureroase, tari și imobile sau moi, nedureroase și mobile. Fibroadenoamele mamare (nodulii), care nu sunt formațiuni cancerigene, sunt de regulă mobile, sferice și nu dor. Chisturile mamare sunt ferme și regulate, iar abcesele mamare și mastitele (infecțiile la nivelul țesutului mamar) produc umflături dureroase, acompaniate de febră și, uneori, roșeață la nivelul pielii.

Potrivit medicilor oncologi, umflăturile canceroase sunt mai degrabă cele care nu dor, sunt tari, au forme neregulate și nu se mișcă. În țările occidentale, cele mai multe cancere mamare sunt diagnosticate înainte să apară umflăturile, prin intermediul programelor de screening – mamografia fiind cea mai eficientă metodă de diagnostic.

Medicii spun că cea mai ușoară metodă de auto-examinare este palparea la duș. Folosind interiorul palmei, executați mișcări circulare dinspre sfârc către exteriorul sânului, în căutarea oricărei umflături, țesut îngroșat sau dureros.

Verificați toată zona pieptului, de la linia decolteului în jos, de la claviculă și până la susbsuoară. Procedeul se adresează atât femeilor cât și bărbaților, pentru că și aceștia pot fi afectați de cancerul mamar.

Nu uita să mergi la un examen anual, așa cum nu uiți să îți vopsești rădăcinile sau să îți faci epilare. 

Surse: doctorulzilei.ro/agerpres.ro

 

Distribuie articolul: