Vino să sărbătorești 1 iunie altfel. Un grup de inițiativă va cere viitorului primar ca până în 2019 toate școlile din municipiu să respecte standardele minime de igienă. Se va întâmpla în cadrul unui marș la care ești invitat să te alături, dacă îți pasă de existența în școli a condițiilor minime de igienă: suficiente toalete și acestea să dispună de facilități de spălare a mâinilor, hârtie, să se asigure intimitatea elevilor, să fie curate și accesibile inclusiv pentru copii cu dizabilități.

„O educație bună începe și de la toalete decente. Astăzi, mii de elevi merg la școală cu hârtia și săpunul propriu. Astăzi, în școlile din întreaga țară, nu există uscătoare, apă potabilă sau pur și simplu toalete cu uși și separatoare. În fiecare zi, drepturile la sănătate și intimitate a mii de elevi sunt încălcate fără urmă de îngrijorare din partea autorităților”, spun organizatorii.

Rapoartele oficiale confirmă că 10% dintre școli nu corespund standardelor minime de igienă și 60% dintre elevi apreciază cu o notă de la 1 la 4 starea igienică din școli. „Este timpul să batem alarma și să ne mobilizăm. A cere condiții de igienă mai bune în școli nu este un moft, o pretenție sau un capriciu. Noi considerăm că a cere condiții mai bune de igienă înseamnă revendicarea drepturilor fundamentale la sănătate și intimitate, drepturi inalienabile, de care trebuie să se bucure fiecare elev într-o țară care pretinde a fi europeană”, se spune în comunicatul organizatorilor.

Marșul este organizat de către Grupul Părinți Solidari, Uniunea Elevilor din Moldova și Asociația „Orașul meu”. Aceștia vor bate alarma în primul rând în capitală, ca apoi acțiunea să capete un caracter de țară. Dacă ești elevpărinte sau pur și simplu un cetățean căruia îi pasă de viitoarea generație atunci alătură-te marșului.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut prin rezoluția 64/292 adoptată pe data de 28 iulie 2010 că dreptul la apă și sanitație este un drept fundamental și că accesul la acestea este esențial pentru realizarea tuturor celorlalte drepturi ale omului. Această problemă nu este însă pe ordinea de zi a autorităților și este tabu în societatea moldovenească. Iată punctele de reper din manifestul organizatorilor pentru „Marea Săpuneală”:

  • Numărul toaletelor este suficient – o toaletă la 25 de fete, o toaletă și un pisoar la 50 de băieți, câte o toaletă pentru personalul feminin și masculin.
  • Toaletele sunt accesibile pentru toți, inclusiv pentru angajați și copiii cu dizabilități.
  • Toaletele asigură intimitate și siguranță.
  • Toaletele pentru fete și băieți sunt complet separate.
  • Toaletele pot fi folosite într-un mod igienic și sunt ușor de curățat.
  • Toaletele dispun de facilități de spălare a mâinilor și hârtie.
  • Există o procedură standard de întreținere a toaletelor care asigură disponibilitatea și igiena lor continuă.

Mai multe informații pe pagina de Facebook a evenimentului.