Nu cred că există om care să nu fi discutat cumva zilele acestea vestea cum că celebrul creator Tesla, Elon Musk, își va petrece Halloween-ul la Bran. În pofida faptului că după cum se zvonește nici Elon Musk, nici Angelina Jolie nu au fost la Bran, pentru a câta oară, toată lumea și-a îndreptat privirea spre celebra destinație.

Am citit zilele astea diverse reportaje, știri și comentarii despre Castelul lui Dracula ca fiind cel mai potrivit loc de a sărbători Halloween-ul. Unele chiar m-au amuzat, de-a dreptul, fiindcă la Castelul Bran sunt cam tot atâtea motive să faci o petrecere de Halloween, precum la oricare altă locație. De ce? Fiindcă Branul nu are nimic cu reședința contelui Dracula.

Contele Dracula, ca personaj, a luat naștere în romanul „Dracula” scris de Bram Stoker la sfârșitul secolului XIX. În paginile acestui fascinant roman, care este cap – coadă pură ficțiune, domnește un principe al Transilvaniei, stăpânul unui castel ridicat pe marginea unei prăpăstii. Castelul Bran este singurul castel din România care corespunde descrierii celui al lui Dracula din celebrul roman.

Există bănuiala că Bram Stoker a folosit ilustrația Castelului Bran din lucrarea lui Charles Boner „Transilvania: Its Product and its people” din 1865.

Principele malefic a fost confundat, sau poate personificat cu bună știință de către oameni sub influența figurii marcante a domnitorului Vlad Țepeș. Confuzia s-a produs din cauza numelui sau poreclei dată domnitorului – Vlad Dracul, precum și a descrierii, adesea din motive politice, de către unii istorici a personalității lui Vlad Țepeș ca fiind din cale afară de despotic și sângeros.

Este de menționat faptul că romancierul Bram Stoker a evitat în mod foarte grijuliu să creeze o legătură istorică reală dintre Contele Dracula și Domnitorul Vlad Țepeș. Contemporanii săi spuneau că era foarte reticent la orice aluzie de apropiere a personajului principal al romanului cu Vlad Țepeș.

Așadar, din motivul asemănării izbitoare dintre Castelul lui Dracula descris în roman și Castelul Bran din Brașov s-ar considera că acesta este, de fapt, castelul unde a locuit sau locuiește spiritul malefic al contelui.

Ce spune istoria?

Domnitorul Vlad Țepeș are, într-adevăr, o legătură cu Castelul Bran. Pe vremea domniei sale, a condus câteva campanii militare în vederea pedepsirii negustorilor nemți din Brașov care refuzau să i se supună și să plătească dările cuvenite către scaunul domnesc. Însă, nicăieri nu este atestat în nici un fel că Vlad Țepeș ar fi cucerit Castelul Bran.

Istoricii pe care i-a preocupat studiul vreunei baze reale a acestui mit nu au găsit nicăieri, nici în cele mai vechi documente păstrate în castel, nici o specificare a numelui lui Vlad Țepeș ca fiind stăpân al castelului. Vechile documente ce au fost găsite în castel se refereau doar la cheltuielile și administrarea clădirii. În schimb, este atestat documentar că acest castel a fost locuit de către alt domnitor român –  Mircea cel Bătrân.

După scrierile lui Gheorghe Lazea Postelnicu, ce s-a bazat pe vechi izvoare istorice, „Vlad Țepeș- Dracula”, publicat în anul 2002, deducem că domnitorul a stat închis timp de două luni la Castelul Bran. În anul 1462, nu departe de Podul Dâmboviței, în apropiere de Rucăr, Vlad Țepeș a fost luat prizonier de către Matei Corvin de Hunedoara, regele Ungariei. De la Bran, domnitorul a fost dus și întemnițat în Cetatea Visegrad. Deci, nici urmă că ar fi trăit toată viața, nici că ar fi decedat Vlad Țepeș la Castelul Bran.

Per general, acest mit fusese dat uitării pentru o lungă perioadă de timp, iar în anul 1991 a reînflorit și a devenit o sursă foarte profitabilă de business, la nivel național. Castelul Bran rămâne a fi cel mai vizitat obiectiv turistic din România, dar marea lui valoare a fost și este traiul de acolo al Reginei Maria a României, care, după reședința din Balcic, a preferat vechiul castel altor reședințe regale și l-a lăsat drept moștenire viitorilor urmași ai coroanei, care, peste decenii, locuiesc și astăzi la castel.

Distribuie articolul: