Maxim Chiriac este actor la Teatrul Național „Eugene Ionesco”, iar noi ne-am gândit să-l luăm la întrebări și să aflăm mai multe despre personalitatea acestuia. Așa se face că ne-a povestit despre vise din copilărie, persoanele care îl inspiră, dar și despre piedicile din lumea teatrului.

Vezi spectacolele în care îl poți admira pe actor la Teatrul Național „Eugene Ionesco”. Aici biletele online pentru spectacolul „Căldură în noiembrie” și „Iosif și amanta sa” sau CAPRA CEA BUNĂ, LUPUL CEL RĂU, IEDUL CEL MIC ȘI CUMĂTRA CAPREI.

Prima întâlnire cu actoria

Nu se știe ce carieră urma să aibă Maxim acum, dacă nu era fratele lui – Sergiu, care a fost primul care i-a făcut cunoștință cu o adevărată scenă de teatru.

„Prima întîlnire cu o scenă de teatru a fost atunci, când fratele meu Sergiu, fiind student la actorie la AMTAP în clasa domnului Emil Gaju, juca spectacolele de licenţă”, spune el.

Defectele unui actor și cele mai apreciate calități

Am decis să aflăm părerea lui Maxim, și l-am întrebat care sunt acele trăsături la un actor care îl împiedică în performanța actoricească, iar pe de altă parte, l-am întrebat și despre calitățile pe care ar trebui să le posede un actor.

„Cred câ în primul rînd dacă este să mă refer la niște trăsături care joacă împotriva actorului atunci acestea ar fi atitudinea ignorantă, indiferenţa faţă de rolul lui şi în general faţă de meserie. Însă ceea ce cu siguranță o să-l ajute pe actor în evoluția lui profesională este credinţa, sinceritatea şi devotamentul în momentul creaţiei. Cu alte cuvinte, onestitatea. Respect mult exactitatea, nobleţea şi starea de spirit în timpul repetiţiilor, spectacolelor”, spune el.

Piedici

Ca și în oricare domeniu, actoria are piedicile ei, iar tânărul actor Maxim Chiriac consideră că sursa majorității piedicilor din acest domeniu, și nu doar, este situația materială.

„Cred că cea mai mare piedică ţine de situația materială nu doar în teatru, dar în toată sfera bugetară. Din cauza aceasta se pierd mulţi tineri specialişti în toate domeniile:medicină, educație și alte doemnii foarte importante pentru evoluția și dezvoltării prosperității în țară. Lumea pur şi simplu pleacă, iar lucrul ăsta este extrem de trist”, povestește acesta.

Inspirația și persoanele de la care învață

Cine îl motivează pe Maxim Chiriac și cine sunt persoanele de la care acesta învață? Iată ce ne-a răspuns el.

„Părinţii mei sunt un exemplu pentru mine. În profesie însă, încerc să învăţ de la colegii mei, de la regizori, de la oameni. Încerc să mă inspir și să iau de la ei tot ce văd mai bun. Totuși cel mai bun și eficient profesor pentru mine rămâne a fi viața”, a încheiat acesta.

Vise

L-am întrebat, ce profesie ar fi avut dacă nu ar fi devenit actor, iar aici Maxim a scos la iveală un vis al copilăriei. Cine știe s-ar fi realizat sau nu acel vis… Cert este că, acum, este în lumea actorilor, a scenei și a rolurilor, iar acest lucru pare să îi placă.

„Visam să zbor în cosmos,dar am aterizat în teatru)))”, a spus enigmatic Maxim Chiriac.

Vezi spectacolele în care îl poți admira pe actor la Teatrul Național „Eugene Ionesco”. Aici biletele online pentru spectacolul „Căldură în noiembrie” și „Iosif și amanta sa”.

SURSA foto: Facebook