Transpirația este un proces firesc a corpului uman, aceasta ajutând la reglarea temperaturii acestuia. Din păcate, în unele cazuri, transpirația devine un simptom ce poate indica o patologie. În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul endocrinolog de la Invitro Diagnostics, Evelina Bostan, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți dintre voi vor găsi răspunsurile pe care le caută.

„Transpirația ca simptom ar putea fi legată de o problemă endocrină sau nu?”

„Noi toți cunoaștem că în mod normal fiziologic, toți oamenii transpiră, însă atunci când acest simptom devine mult mai pronunțat, ne vorbește despre o posibilă afecțiune. Iată în așa cazuri ar trebui să vă adresați unui medic endocrinolog.

Cum să diferențiem transpirația fiziologică de una patologică? Sunt cazuri când transpiră doar unele zone ale corpului: fie fața și gâtul fie zona axilară, fie palmele sau zona plantară. În așa situație noi vorbim doar despre o defecțiune foarte mică a sistemului nervos. Așa tipuri de transpirație nu se tratează. Ele o să vă însoțească toată viața și pur si simplu ar trebui sa aveti o igienă mai deosebită decât alte persone.

Atunci când vorbim despre o transpirație patologică o hiperhidroză, cel mai des secundară, pentru că apare pe fond de o patologie, putem vorbi în cele mai dese cazuri de o menopauza sau pe perioada unei sarcini sau pe contul unor probleme legate de hipofiză.

Când ar fi acel moment când ar trebui să vă adresați unui doctor: cand transpirațiile devin abundente, nocturne, reci; atunci când transpirațiile devin partiale sau asimetrice, doar transpiră o parte a corpului; atunci când apare transpirația după anularea sau dimpotrivă, inițierea unelor preparate medicamentoase.

Transpiratia ca simptom important este și atunci când vorbim despre o hiperfunctie a glandei tiroide. Transpirația este asociată și cu multe alte simptome cum ar fi o scădere în pondere. Însă Hiperhidroza în acest caz este foarte marcată și iarași este un moment important când ar trebui să vă adresați medicului”, dezvăluie medicul Evelina Bostan.

Vezi și: Operația de tiroidă. Endocrinologul vorbește despre riscul de recidivă și șansa la însănătoșire totală (Video)