Toate am auzit, la un moment dat, că frumusețea vine din interior. Iar în timp ce unele dintre noi au considerat că este vorba despre bunătatea și empatia de care dai dovadă, altele s-au gândit la faptul că pielea este cel mai mare organ din corpul nostru. Așadar, problemele externe precum acneea sunt o simplă reflecție al războaielor purtate în interior.

În timp ce serumurile costisitoare și măștile hidratante reprezintă un anumit nivel de îngrijire a tenului, este posibil ca rutina de înfrumusețare să nu aibă destule arme pentru a lupta cu stresul (oricât de complexă este). În urma bătăliilor interioare ale hormonilor, tenului îi este mai dificil să lupte cu factorii externi și dăunători. Altfel spus, stresul provoacă un răspuns chimic în corpul nostru, care face pielea mai sensibilă – ceea ce implicit înseamnă că procesul de vindecare al acneei sau al altor probleme de ordin estetic este mai lent.

De cele mai multe ori, stresul ni se întâmplă tuturor, așadar este un factor dăunător și inevitabil pentru sănătatea pielii noastre. Într-adevăr, alimentația și calitatea produselor pe care le-am încadrat în rutina noastră de înfrumusețare joacă un rol crucial în aspectul tenului nostru.

Prin urmare, îți punem la dispoziție o listă cu opt moduri în care stresul mental, fizic și dezechilibrul hormonal se oglindește în aspectul nostru. Dar, și mai important, te sfătuim ce poți face pentru a înlătura urmările stresului într-un mod eficient și rapid.

1. Expunerea constantă la soare
Mai ții minte momentele în care ai ieșit în mijlocul unei zile de vară fără să te dai cu protecție pe față? Probabil că s-a întâmplat de prea multe ori – și posibil să regreți acele clipe de neglijență. Există un singur factor care poate stresa pielea și îi poate slăbi sistemul de apărare: expunerea constantă la radiațiile ultraviolete.

Fie că este vorba despre lumina solară naturală sau lumina artificială, precum solarul la care multe dintre noi apelează pe timp de iarna, expunerea la radiațiile ultraviolete determină concentrarea celulelor sanguine în zona expusă, în încercarea de a o reface. Acest lucru se manifestă prin arsuri solare – însă, nu se termină aici. Expunerea constantă la radiațiile ultraviolete poate duce la apariția de alunițe, pete mai închise la culoare și chiar cancer de piele.

Cea mai eficientă metodă de a combate razele UV și stresul la care ne expunem tenul când suntem în prezența acestora este aplicarea unei protecții solare în fiecare dimineața.

În cazul în care vrei să te concentrezi asupra combaterii efectelor expunerii la soare din interior, fructele bogate în antioxidanți și vitamina C, precum afinele și căpșunile, au capacitatea de a proteja pielea. În mod egal, limonenul, un produs chimic derivat din coaja citricelor, poate să prevină apariția cancerului de piele.

2. Inflamarea și iritarea tenului
Urticarie, eczemă, dermatită… toate aceste afecțiuni ale pielii au un lucru în comun: deseori, sunt un produs al iritării tenului. Așadar, cum pot fi cauzate de stres? Atunci când creierul este suprasolicitat, abilitățile de protecție ale pielii sunt compromise. Cu alte cuvinte, stresul îngreunează atât procesul de reglare al pielii, cât și menținerea echilibrului acesteia.

Nu v-ați odihnit corespunzător săptămâna aceasta sau ați avut o ceartă aprinsă cu partenerul? În cazul acesta, nu este de mirare că noi imperfecțiuni au apărut pe tenul tău. Inflamația poate provoca acnee, dar și alte afecțiuni ale pielii similare acesteia, precum rozaceea. Este important să cunoști diferențele dintre acestea – fie că ele apar din cauza stresului, alergiilor sau un produs nepotrivit.

Chiar dacă stresul este un obstacol inevitabil, asta nu înseamnă că existe metode pentru a minimiza nivelul său. Așadar, încearcă meditația sau yoga, deoarece aceste activități te vor ajuta în gestionarea stresului. Evită alimentele din comerț ce conțin îndulcitori artificiali, margarina, carnea roșie bogată în grăsimi și optează pentru fructe, ulei de măsline și carnea albă.

3. Apariția acneei
Toate am trecut prin perioadele acelea (iritante de altfel) în care indiferent de ce produse foloseam, acneea se încăpățâna să dispară. Stresul este deseori asociat cu acneea, în special pentru femei.

Perioadele stresante duc la dezechilibru hormonal, care crește nivelul de sebum secretat de organism la nivelul feței. Este aproape imposibil să eliminăm stresul în totalitate din ecuație – știm deja asta – însă există modalități prin care putem să-l combatem. Ingredientul folosit deseori în cele mai renumite produse anti-acnee este un acid beta-hidroxi, cunoscut sub numele de acid salicilic. Această substanță are capacitatea de a pătrunde eficient în pori pentru a-i curăța – însă, luați aminte că un nivel prea ridicat de acid salicilic poate usca și chiar irita pielea.

4. Căderea părului și exfolierea unghiilor
Deseori, perioadele stresante din viață vin la pachet cu ticuri nervoase, precum rosul unghiilor sau tragerea inconștientă a firelor de păr. Aceste obiceiuri sunt declanșate de hormonul stresului, cortizolul – așadar, consideră-le răspunsul organismului tău la bătăliile constante ce se dau în mintea noastră.

Cu toate că stresul este un factor des întâlnit când vine vorba de căderea părului și exfolierea unghiilor, cel mai înțelept este să consulți sfatului unui medic dermatolog. Spre exemplu, o altă cauză a exfolierii unghiilor este o dietă săracă în nutrienți sau un program alimentar haotic.

Evită dușurile la temperaturi ridicate pentru a preveni deteriorarea suplimentară a pielii și a scalpului. De asemenea, folosește produse ce au în componența lor ingrediente naturale, evită șampoanele și balsamurile ce conțin alcool sau parfumuri, deoarece acestea vor usca și irita scalpul.

O dietă echilibrată, bogată în vitamine, legume și fructe este esențială în acest caz. Înlocuiește dulciurile cu fructele, carnea de porc cu cea de pui și evită atât produsele procesate cât și cele de patiserie.

5. Piele mai sensibilă
În cazurile în care nivelul de cortizol este anormal de ridicat, pielea poate să devină mai subțire, ceea ce îi va oferi un plus de sensibilitate la factorii externi. Cortizolul duce la descompunerea proteinelor dermice, ceea ce poate determina pielea să pară mai subțire. Dacă ești stresată, este posibil să nu consumi suficientă apă – mai mult, s-ar putea fi înlocuit apa cu sucul acidulat sau cafeaua, care te deshidratează și mai mult.

În primul rând, bea opt pahare (sau mai multe) de apă, în fiecare zi. De asemenea, poți apela la un ceai verde pentru proprietățile sale antioxidante și poți consuma alimente bogate în conținut de apă: fructele și legumele precum castraveții, roșiile și pepenele.

6. Ten obosit și cearcăne
De cele mai multe ori, vinovatul principal al aspectului obosit ce se citește pe fața ta este stresul.

Organismul nostru menține adrenalina rulând pe un ciclu constant, inclusiv în timpul acelor ore prețioase și necesare din noapte. Dacă ai încercat deja meditația și yoga pentru a avea un somn mai liniștit, evită folosirea telefoanelor mobile sau ale oricăror dispozitive ce emit lumină cu două ore înainte de culcare.

Dacă totuși te trezești în continuare cu ochii umflați și obosiți dimineața, ține o lingură rece în zona cearcănelor. Acestea apar din cauza acumulării lichidelor sub zona pleoapei inferioare, iar exercițiul cu lingura te va scăpa de prezența acestora

7. Vindecarea rănilor este mai lentă
În fața stresului, epiderma poate să devină mai vulnerabilă, crescând riscul de infecții. Acest fapt încetinește capacitatea naturală a pielii tale de a vindeca rănile, cicatricile și acneea.

Pentru a repara bariera de piele, poți folosi produse bogate în glicerină și acid hialuronic pentru a menține umiditatea naturală a pielii. Remediile pe care le folosești pentru a scăpa de o arsura solară se aplică și în cazul acesta – consumă alimente bogate în antioxidanți pentru o „vindecare internă’.

Pe lângă menținerea hidratării pielii prin consumul de apă, concentrează-te pe utilizarea produselor pe bază de zinc și ulei de in – aceste ingrediente mențin pielea hidratată.

8. Liniile fine și ridurile
Prezența anumitor expresii faciale, cum ar fi încrețirea sprâncenelor atunci când ești stresată, poate duce la apariția ridurilor adânci. Stresul psihologic găsește inevitabil o modalitate de a-și face simțită prezența și în exterior – fie că este vorba despre un zâmbet forțat sau o expresie încruntată.

Iar pentru că ridurile și liniile fine sunt un produs al repetării mișcărilor faciale, trebuie să fiți precaute de fiecare dată când apare instinctul de vă încrunta. Iar mai sigură decât injecțiile cu botox în cazul acesta este yoga. Tehnicile de masaj sunt de asemenea o modalitate eficientă pentru a controla mușchii faciali pe care îi folosim în mod inconștient în fiecare zi.

Distribuie articolul: