Sunt numeroase motive pentru care foarte multă lume se simte deprimată, singură și stresată. Dr. în psihologie Aurelia Balan explică de ce ne simțim singuri și cum putem face față acestui sentiment atât de copleșitor.

Ce să faci când te simți singură?

Suntem ființe sociale prin definiție și ne dorim să găsim dragostea și să avem relații apropiate. Pentru unii sentimentul de singurătate este o stare trecătoare, iar pentru alții o condiție dureroasă.

Teama de singurătate are la bază pierderea încrederii în sine și în propria valoare, îndoială că poți exista și că îți poți găsi împlinirea ca entitate separată și de sine stătătoare. Odată încolțită aceasta îndoială, lași minții tale libertatea de a crea scenarii, pe care hrănindu-le în mod constant, le vei transforma în convingeri și certitudini. Astfel, nevoia de stablitate și siguranța emoțională alături de frică de respingere și neîncrederea în capacitățile de relaționare, îți vor conduce viața și vor transforma nevoia de a aparține cuiva într-un scop prioritar. Din acest moment, împlinirea și validarea ta se va realiza exclusiv prin relațiile cu ceilalți, relații în care tu vei investi tot timpul, energia și emoțiile tale, ducându-le uneori până la dependență. Este important să înțelegi că chiar dacă nu ai pe cineva alături, nu înseamnă că ești condamnată la izolare și nu ai absolut nici un motiv să te simți „cioară albă ”. Realizează că singurătatea este un sentiment, nu un fapt.

Când te simti singură, se întâmplă deoarece un lucru a declansat o amintire a acelui sentiment, nu fiindcă tu ești, de fapt, izolată și singură.

Creierul este proiectat să acorde atenție durerii și pericolului, și asta include și sentimentele dureroase și înfricoșătoare; de aceea singurătatea capătă atenția noastră. În primul rând prin recâștigarea ta.

  1. Fă-ți timp pentru tine și adu-ți aminte cine ești, ce-ți place să faci, care sunt dorințele și aspirațiile tale.
  2. Învață să te iubești și să te simți bine cu tine însăți. Cu siguranță ai mai trecut prin momente de singurătate și în trecut.
  3. Adu-ti aminte cum ai acționat. Conștientizează că singurătatea de acum, ca și în trecut, este doar o etapă de tranziție către un capitol nou din viață ta.
  4. Fă un plan pentru a lupta cu obiceiurile mentale și emoționale ale singurătății. Dacă realizezi că ai de-a face cu un obicei emoțional, poți face un plan pentru a face făță singurătății.
  5. Întrucât interacțiunile sănătoase cu prietenii sunt bune, fa un efort să cauți prezența celorlalți, să inițiezi conversații și întâlniri față în față, chiar și când singurătatea și depresia ta îți spune să nu faci asta. Da, merge, merită să faci efortul, exact așa cum exercițiul fizic merită chiar și atunci când te simți obosită.
  6. Pentru început găsește pe alții că tine. Astăzi există mai multe instrumente că niciodată pentru a găsi unde se adună cei pasionați de croșetat, de călătorii, de desen, fotografie, lectură, muzică, de alpinism sau de kiteboarding, astfel încât să te întâlnești cu cei care îți împărtășesc interesele. Asta face mai ușor de indentificat grupuri cu care tu vei avea ceva în comun, o baza naturală pentru a începe o prietenie.
  7. Practică un sport care se joacă în echipa, găsește activități de grup cu desfășurare săptămânală, mergi la cursuri sau seminarii de dezvoltare personală.
  8. Ia-ți un animal de companie. Dăruind și primind atenție și iubire necondiționată vei reuși să-ți creșți starea de spirit și să-ți regăseșți echilibrul interior.

Chiar crezi că ești singură persoană care trece prin această situație, crezi că lucrurile care ti s-au întâmplat ție sunt cele mai urâte?

Adevărul este că fix în acest moment, cel puțin una, dacă nu mai multe persoane au aceleași stări pe care le ai și tu, se confruntă cu aceeași față a monedei și, la fel că și tine, ea crede că este singură și că nimeni nu mai trece prin ceea ce trece ea. Atunci când ridici privirea de la propria ta persoană, de la propriul tău necaz, îți dai seama că poate în jurul tău sunt alte persoane mai triste decât tine, mai dezamăgite de situația prin care trec și poate ar avea nevoie să comunice cu cineva. Poate chiar tu poți ajuta cu experiența ta o astfel de persoană pentru că fiecare avem ceva unic de împărtășit celorlalți.

De multe ori ai nevoie să pierzi pe cineva pentru a te regăsi pe tine, pentru a sta să te gândești cine ești tu de fapt, ce lucruri apreciezi cel mai mult, ce este cu adevart important pentru tine. Ca să poți face toate aceste lucruri trebuie să ai liniște în jurul tău, să te deconectezi de tot ce trebuie să faci pentru ceilalți pentru a vedea ce ai nevoie să faci pentru tine, pentru binele tău, pentru fericirea ta. Dacă ai tot timpul voci în jurul tău care îți spun ce să faci și cum să faci, cum crezi că poți să îți mai asculți vocea din interiorul tău care știe ce este cel mai bine pentru tine? 

Câteodată tot de ce ai nevoie este să fii singur pentru a-ți da seama că te ai pe tine!

Sentimentul de singurătate se simte cel mai profund nu atunci când cineva te părăsește ci atunci când oamenii care contează cu adevărat pentru tine, familia, prietenii tăi, nu sunt de acord cu alegerile pe care le faci. Atunci te simți cel mai pierdut și mai singur, când alegi să pleci pe un drum nou și îți dai seama că oamenii pe care credeai că vei putea conta, că te vor încuraja, nu sunt alături de tine. Este normal să se întâmple așa, oamenii au propriile lor suspiciuni și limitări interioare, însă ce este important pentru tine este să îți urmezi inima, acea voce firavă din interiorul tău care îți spune ce este drept pentru tine, dacă drumul pe care ai apucat este unul bun. Ai o singură viață și ar fi bine să o trăiești pe a ta, ar fi bine peste un timp să nu ai regrete, să nu fi luat decizi doar pentru a îi multumii pe alții.

Important este că tu să fii de acord cu tine, iar asta se întâmplă doar dacă îți urmezi vocea interioară. Mulți oameni atunci când se confruntă cu probleme fac asta: caută scuze și vinovați pentru ceea ce se întâmplă în viață lor, iar această mentalitate nu face decât să ii țînă și mai ancorați in acele probleme. Cum ar fi să faci ceva pentru tine, ceva care să te ajute cu adevărat să elimini această mentalitate care nu face decât să creeze și mai multe probleme? Teama este că un întuneric, care nu dispare decât atunci când faci lumina.

Singurătatea nu are doar dezavantaje, ci și avantaje.

Găsește-le și folosește-le in favoarea ta. Redescoperă-ti potențialul si, dacă simți că este nevoie, reinventează-te!

Doctor în psihologie, Aurelia Balan.

Vezi și: Fericirea se învață! 10+ lucruri care te vor face să te bucuri de viață, recomandate de psihologul Aurelia Balan