Piesele de mobilier sunt asemeni unor bijuterii – trebuie să fie frumoase, comode, utile, durabile și să trezească emoții pozitive. Totodată, trebuie să corespundă buzunarului. Zecile de magazine de mobilă oferă o gamă variată de piese de mobilier pe toate gusturile. Însă, în goana după cele mai bune oferte, ai putea face alegeri greșite. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci diferența dintre o mobilă de calitate și una de calitate proastă.

Materia primă, esența calității mobilierului din casa ta

Calitatea unei piese de mobilier depinde în mare parte de materia primă folosită în producerea acesteia. Cele mai recunoscute produse folosite pentru realizarea mobilierului sunt: PDF, MDF, lemn.

PAL – placă aglomerată din lemn

Este un produs din categoria celor mai ieftine, placă realizată din așchii de lemn. Chiar dacă nu cunoști materialul din care este realizată mobila pe care o ai în față, dacă ai posibilitatea să o ridici, iar aceasta este ușoară, atunci cu siguranță este fabricată din acest produs. Deși este accesibilă, mobila PAL nu este foarte rezistentă la umiditate. Iată de ce o bucătărie sau a un dulap pentru baie realizat din acest material ar putea fi o idee nu prea bună. Asta pentru că umiditatea va afecta într-un timp relativ scurt structura plăcii, iar mobilierul poate ieși din uz.

MDF –  fibră de densitate medie

Este cel mai popular component în producerea mobilierului. Numeroase firme de mobilă lucrează anume cu acest material. Pe lângă faptul că prețul este unul rezonabil, poate fi folosit pentru realizarea tuturor pieselor de mobilier din casă. Din punct de vedere calitativ, mobila MDF se va diferenția prin modul de prelucrare a lemnului, asamblare și materialele folosite pentru finisare.

Lemn – în top pentru mobila de lux

Masivul este un component atractiv pentru mai multe persoane. Este recunoscut ca fiind cel mai durabil și rezistent în timp, dar trebuie să știi că lemnul necesită o atenție sporită, pentru că e sensibil la umiditate. Această dilemă este rezolvată prin materiale de finisare, care trebuie să fie rezistente, iar picăturile de apă să nu pătrundă în structura masivului.

Calitatea se vede

Atunci când ești în căutarea unei piese de mobilier, mai întâi de toate vei fi atras de model. Ei bine, odată ce ai ochit modelul care s-ar privi de minune în interiorul tău, fii atent la detaliile vizuale. Anume aspectul de cele mai multe ori face diferența. Privește cu minuțiozitate calitatea aplicării materialelor de finisare (modul în care a fost vopsit mobilierul).

Așadar, suprafața unei mobile de calitate înaltă se va evidenția printr-o nuanță constantă, îmbibată perfect în structura materialului brut. Respectiv, se va vedea cu ochiul liber că o piesă de mobilier este realizată prost, dacă pe suprafața acesteia vor fi vizibile urme stranii sau dacă culoarea variază inestetic de la un ton închis la unul mai deschis și invers.

Calitatea se aude

Auzul este unul dintre cele mai sensibile simțuri ale omului. Dacă anumite sunete aduc cu sine plăcere, altele se manifestă negativ, devenind enervante. Iată de ce, atunci când alegi o piesă de mobilier pentru locuința ta, trebuie să te gândești și la acest capitol. Mai exact, o mobilă de calitate înaltă, pe lângă faptul că îți dorești să fie destul de practică și rezistentă, trebuie să fie și silențioasă.

Dacă ar fi să luăm drept exemplu o bucătărie – una dintre cele mai exploatate piese de mobilier din întreaga casă, atunci diferența este făcută de feroneria utilizată în construcția ei. Acest factor este valabil inclusiv pentru noptiere, biblioteci, sau dulapuri. În cazul în care ești atras de un preț mic, să știi că în mare parte acesta este datorat soluțiilor de feronierie ce se află în dotare.

Un mobilier de calitate va avea piese de fixare a corpurilor de mobilier calitativ. În acest caz brand-urile au un cuvânt de spus. Printre cele mai bune se numără – Hettich, Blum. Mecanismul acestora asigură stabilitate și durabilitate mobilierului. În prezent, cel mai solicitat sistem de închidere este cel lent. Blamalele de calitate vor avea în compoziție acest sistem. Asemenea mecanisme se vor evidenția prin faptul că nu vei depune efort în momentul mișcării, vor fi silențioase și practic insesizabile. Inclusiv sertarele care au la bază glisiere, la fel trebuie să se deschidă și închidă cu ușurință, fără zgomote străine. Aceeași procedură de verificare o poți practica și dacă îți dorești dulapuri cu uși glisante.

Dacă tot vorbeam de sunet, dacă vrei să verifici calitatea unei piese de mobilier, nu ai decât să deschizi și închizi de câteva ori una dintre uși sau, de ce nu, pe toate. În cazul în care la deschidere se aude un scârțâit cât de mic, trebuie să depui forța pentru a deschide sau închide ușa, înseamnă că ai de-a face cu o mobilă de calitate joasă.

De obicei, mobilierul de calitate proastă este realizat din balamale simple, dar având în vedere că sistemul lent este unul tot mai solicitat, pe piață se găsesc mecanisme individuale care reproduc acest efect. Acestea sunt atașate alături de balamale. În timp, atât balamalele, cât și accesoriile adăugătoare pot ceda, devenind nefuncționale. Drept rezultat, pierzi mai mult decât economisești.

Calitatea se simte

Atunci când vezi și auzi, trebuie să și simți calitatea unui mobilier de casă sau a mobilei de terasă. Acest lucru îl poți face prin atingeri. Senzațiile provocate de diverse suprafețe îți vor sugera profesionalismul depus în realizarea mobilei care îți va decora locuința. Dacă e să vorbim de materialele dure, PAL, MDF, lemn, indiferent de textura acestora, suprafața lor trebuie să fie dreaptă, fără adâncituri sau urme de cuie.

Anume la capitolul mobilă moale simțul tactil face diferența dintre calitate înaltă și calitate joasă. Cel mai important pentru o canapea, dormitor, sofa, sau același scaun este comoditatea. Iată de ce, la atingere, în funcție de material (tapițerie, piele), mobila trebuie să fie moale, iar cusăturile intacte.

Mai întâi privește, ascultă, simte mobila, apoi fă alegerea corectă. Iar dacă te încurci în simțuri și informații, apelează cu încredere la specialiști și optează pentru mobilă la comandă. În acest fel, vei avea din start siguranța că îți vei decora casa cu mobilă calitativă.

Distribuie articolul: