Anul acesta s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Forumului Național al Femeilor din Moldova. Evenimentul de mare anvergură, dedicat tuturor femeilor antreprenoare, a avut loc sâmbătă, 26 noiembrie, în incinta unui hotel din capitală, sub genericul „Antreprenoriatul Feminin - potențial de dezvoltare regională”.

Fie că sunt abia la început de cale sau au o experiență în spate, doamne și domnișoare de pe întreg teritoriul țării și-au spus istoriile de succes în fața a sute de femei dornice de a găsi o doză de motivație și inspirație.

Evenimentul se organizează cu scopul de a a crea o platformă unde pot avea loc schimburi de experiență pentru toate femeile din Moldova din diferite domenii ale economiei. Accentul se pune pe femeia antreprenoare, ele fiind cele mai curajoase și inițiate în toate.

„Ne-am propus să invităm la acest eveniment femeile din toate domeniile, precum femei primari, femei funcționari, femei învățătoare sau medici, adică din toate domeniile pentru a încuraja femeia în a se implica în viața socio-economică a localității unde trăiește. Nu contează ce face ea sau în ce postură să află, noi trebuie să inspirăm sau să le provocăm să participe, să-și spună opiniile, ce le place sau nu le place. Îmi doresc foarte mult ca în localitățile noatre femeile să fie consilieri locali, să poată lua decizii sau să participe la luarea de decizii. Doar atunci voi fi sigură că situația se va schimba, pentru că femeia este mai atentă, mai grijulie, ea observă lucrurile mai mărunte care trebuie de rezolvat pe care nu le observă bărbații”, a afirmat Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

La ediția din acest an s-a discutat despre potențialul feminin și rolul acesteia în dezvoltarea economiei locale sau regionale. Exemple sunt femeile care au riscat și au dezvoltat o afacere, demonstrând că se poate, dacă este dorință. La eveniment au fost reprezentanți ai diferitor comapanii și meșterițe populare care au creat o expoziție din lucrări unicale. Preocupația programului este cea de a le promova pe aceste femei, ale căror produse ar putea fi solicitate și pe piețele externe.

”Este un eveniment binevenit care o să-mi fie util pentru dezvoltarea ulterioară a afacerii pe care o conduc. Îmi doresc să primesc răspunsuri la toate întrebările pe care le am. Eu reprezint un brand care se numește „Minodora” și înregistrat oficial de doi ani. Confecționez îmbrăcăminte pentru copiii născuți prematur.  Am lansat brand-ul ca să oferim confort, funcționalitate și comoditate copiilor. Ideea creării acestei afaceri a venit din experiență proprie, pentru că am născut-o pe cea de-a doua fetiță prematur, iar hăinuțele pentru ea nu erau adecvate, trebuia să le tai, să le cos sau să le găuresc pentru ca ea să se simtă bine și să aibă căldură în incubator”, a spus Victoria Daniela, fondatoarea brand-ului „Minodora”.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) devine un real și important suport atunci când vorbim de implicarea femeilor în diferite domenii. În cadrul forumurilor organizate se abordează principiile stabilite de ONU privind responsabilitatea social-corporativă, totul, într-un limbaj simplu, pentru a demonstra că nu este nimic complicat. Responsabilitatea social-corporativă este o acțiune a unei companii care atrage atenția și la colectiv, are grijă de societate și fac activități de caritate.

La eveniment au venit oaspeți din țări străine, doamne care și-au construit cariere formidabile. Ele au împărtășit câte ceva din abilitățile profesionale, au vorbit despre afaceri și echilibru în familie, întrucât forumul s-a desfășurat în două părți: Instrumente de dezvoltare a antreprenoriatului feminin și Modele de dezvoltare a unei cariere de succes.

Citește și:  Eveniment de amploare la Chișinău: „Antreprenoriatul feminin – potențial de dezvoltare regională”

Implicate în evenimentul dat au fost și Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti și Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Christine Freilinger.

„Este foarte important să colaborăm, să extindem drumul femeilor în toate sectoarele. O tendință în Italia este ca femeile emigrante să-și creeaze propria afacere. Peste 100.000 de noi companii au fost create de femeile emigrante, iar aici aș dori să enumerez și comunitatea numeroasă de femei moldovence care sunt prezente în Italia”, a declarat Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti.

Evenimentul a fost organizat de Platorma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația  Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.