Violetta Darsalia, redactor-șef al Casei editoriale DAS și Nadejda Gorea, directorul editurii, au reușit să formeze în 10 ani de DAS o echipă de profesioniști și entuziaști. Drumul lor nu a fost nici pe departe lin și fără obstacole. A trebuit să depășească limite, să treacă peste greutăți, să facă sacrificii și chiar, uneori, să o ia de la capăt. Dar nu regretă nimic, și au planuri mari de viitor, confirmate într-un interviu pentru revista Altitude.

Fanatici în ceea ce făceau

„Inițial, atunci când ne-am lansat, aspectul financiar al proiectului nu ne interesa foarte mult. Fiind fanatici în ceea ce făceam și plini de entuziasm, eram dirijați doar de rezultate frumoase, propagarea esteticului constituind prioritatea noastră. Pe parcursul acestor ani, nu ne-am schimbat prea mult în acest sens – suntem la fel de fanatici și dedicați rezultatelor; asta ne caracterizează și dacă am face ceva contrar acestor principii, ne-am contrazice pe noi în sine.

În cei zece ani de activitate am creat și am dezvoltat un șir de proiecte, toate având misiunea de promovare a design-ului și arhitecturii atât la noi în țară, cât și departe peste hotarele ei, propagând și popularizând, astfel, frumosul și contribuind la formarea conștiinței estetice, a gustului și simțului estetic”, spun cele două editore.

Proiectele DAS:

  • Revista „DESIGN. ARCHITECTURE. STyLE.”
  • Revista „DAS INTERIORS & ARCHiTECTURE”
  • Cartea „DAS DIRECTORY. Arhitecții și designerii Republicii Moldova”
  • Catalogul „DAS IMOBIL”
  • Salonul Internațional de mobilă și design interior „DAS INTERIOR SHOW”
  • Expoziția de design de obiect „DAS DESIGN DAY”
  • Catalogul „DAS WEDDING”
  • Conferințele publice DAS PUBLIC TALKS
  • Concursul Național de Arhitectură și Design PREMIUL DAS

Protagoniștii revistei – membri ai clubului

„Am creat primul Club DAS – Clubul designerilor și arhitecților din țara noastră, drept platformă de comunicare, schimb de opinii și de experiență pentru arhitecții și designerii locali. Am crescut clubul de la zero – o muncă colosală, care însă și-a meritat efortul. Revista DAS INTERIORS & ARCHiTECTURE conține ceea ce oamenii pot cumpăra, găsi sau închiria în Moldova. Sunt prezentate proiectele designerilor moldoveni, pe care dacă vrei îi poți contacta direct, ba mai mult, prin intermediul nostru, cititorul are oportunitatea să găsească designerul potrivit pentru stilul care îi place, pentru spațiul pe care îl are, ba chiar să corespundă după caracter și temperament. Într-un cuvânt, suntem profesioniști în materie de profesioniști”, povestește pentru Altitude Violetta Darsalia.

Violetta Darsalia

O revistă pentru cei cu gust și simț estetic

„În ceea ce privește revista „DESIGN. ARCHITECTURE. STyLE” aceasta este cartea noastră de vizită, distribuită la birourile mari de arhitectură și renumitele studiourile de design din întreaga lume. Cititorii acestei reviste sunt arhitecții și designerii profesioniști – oameni cu gust și simț estetic bine dezvoltat. Coperta nu este comercială, aici apar doar designeri și arhitecți locali cu merite deosebite. Noi ne rezervăm dreptul să ne exprimăm această opinie, în așa fel promovând adevăratele talente din Republica Moldova departe de hotarele ei pentru un public specializat”, povestește în interviu Nadejda Gorea.

Nadejda Gorea

Premiul comunității, create de DAS

„Premiul DAS este concursul național de arhitectură și design din Republica Moldova – unicul oferit pe această filieră. Gala de premiere adună profesioniștii și oamenii din domeniu, fiind un eveniment de anvergură, ce oferă o celebrare a arhitecturii și designului în adevăratul sens al cuvântului. Premiul este de o importanță incontestabilă pentru designeri și arhitecți. Cineva dintre specialiști mi-a mărturisit odată că nu putea finaliza un obiect de vreo 5 ani, din cauza că beneficiarul nu avea deplină încredere în el. Când a observat premiul nostru în biroul lui, lucrurile au luat o turnură spectaculoasă și toți au rămas mulțumiți de rezultat”, mai povestesc cele două fondatoare DAS.

Designerii și arhitecții concurează pentru acest premiu, iar juriul profesionist, format din specialiști cu renume mondial, constituie o apreciere valoroasă a proiectelor înscrise în concurs. Pentru tinerii ambițioși, Violetta și Nadejda au inițiat expoziția de design de obiect DAS Design Day – un proiect la care participă artiști plastici, arhitecți, designeri de interior, decoratori, ceramiști, pictori, designeri de obiect, designeri vestimentari şi alți specialiști în diverse sfere ale industriilor creative. Misiunea primordială a acestui eveniment este de a da amploare designului industrial din Republica Moldova, promovând, totodată, designerii autohtoni ai acestei branșe atât pe plan național, cât şi în afara țării.

Salonul internațional de mobilă și design interior DAS INTERIOR SHOW

„Acest proiect este echivalentul expozițiilor de design din lume. Și chiar dacă publicul de la noi are o atitudine incertă față de aceste expoziții, crezându-le prea pretențioase, exact în momentul în care ajung acolo se conving că și la noi se fac lucruri frumoase și deosebite, că avem și noi artiști care merită să fie promovați, dar cel mai important se conving că nu este totul atât de scump pe cât își imaginau. Mai nou organizăm conferințe și ore de master-class, în proiectul DAS Public Talks, în care invițăm experți celebri din întreaga lume”, mai povestesc Violetta și Nadejda.

De unde vine inspirația?

„Inspirația trebuie căutată, ea nu vine singură. Când avem nevoie de noi doze de idei mergem la orice eveniment Design Week din Europa. Milano, Paris, Köln, Stockholm – sunt doar câteva dintre destinațiile extraordinare de design și idei creatoare. Acolo primești doze concentrate de entuziasm, stil și lucruri frumoase, poți comunica cu creatori și artiști și asta ni se pare un lucru indispensabil, mai ales pentru oamenii din domeniu. În următorii 10 ani DAS, cu certitudine, va avea la activ mai multe proiecte valoroase, va avea mai multă experiență și oameni talentați”, sunt convinse cele două editore.

Interviul complet îl puteți citi în revista Altitude.