Mii de bolnavi, milioane de suspecți, sute de granițe închise și panică în rândul oamenilor – așa poate fi caracterizat noul virus COVID-19, care a pus stăpânire pe întreaga Terra. Boala ce se poate transmite prin secreții respiratorii de la persoanele infectate prin strănut, tuse sau expirație face rafale și în celebrele zone turistice. Cea mai afectată țară din Europa este Italia, urmată de Spania și Franța. Numărul cazurilor în lume a trecut de 275.000, printre care și peste 11.400 decese.

Numărul alarmant de persoane infectate a responsabilizat oamenii să stea în casă, astfel evitând contactul cu persoanele posibil infectate. COVID-19 are o perioadă de incubație de 14 zile, timp în care virusul se poate multiplica în organism sau din contra, să dispară.

Milano, Italia

Viața oamenilor s-a schimbat radical, fiind nevoiți să treacă de la un mod de viața activ, la unul pasiv. Activitățile zilnice au fost înlocuite cu filme, mai mult timp petrecut cu familia și diferite jocuri. Paradoxal vorbind, una dintre cele mai vizitate țări din lume, Italia, a devenit un focar de infecție, turiștii anulându-și vacanțele de acolo.

Prestatorii de servicii vorbesc cu regret despre închiderea pe un termen nedeterminat a afacerilor, cum ar fi rețelele hoteliere sau restaurante, recunoscând că au pierderi mari de bani. Aceștia spun că s-au conformat deciziilor luate, în contextul în care cei care nu respectă regulile, riscă luni de închisoare și amenzi de sute de euro.

Fontana di Trevi

Totodată, experții afirmă că economia internațională are de suferit grav din cauza pandemiei, iar în conformitate cu pierderile companiei, prestatorii de servicii au propus un șir de idei, cum ar fi: amânarea plății tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de 90 de zile, inclusiv și acordarea de linii de finanțare nerambursabilă pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Odată cu pandemia s-a redus poluarea planetei, iar după multe decenii, imaginile de pe satelit arată o atmosfera cristalină deasupra provinciei chineze Hubei. Numărul zilelor cu aer de calitate a crescut, în medie, cu 21,5%, în luna februarie, potrivit datelor ministerului chinez al ecologiei și mediului.

Italia nu este o excepție, iar lipsa turiștilor, a navelor de croazieră și a gondolelor, a limpezit apa din canalele Veneției. Experții trag un semnal de alarmă că, după pandemie va fi mai rău, deoarece industriile vor recupera perioada în care au avut de pierdut, poluând și mai tare ca înainte.

Roma, Italia

Psihologii spun că un pas important spre acceptarea situației e să nu panicăm, să învățăm să avem încredere, să ne gândim la toate lucrurile pe care ni le-am dorit de-a lungul anilor, dar și să acordăm o atenție sporită familiei. Unele persoane se confruntă cu depresia, iar sfatul psihologului este să ne găsim cât mai multe activități și să gândim pozitiv asupra oportunităților noastre. Cât despre părinții care își asumă rolul de profesor în carantină, psihologii susțin că creierul copilului este foarte plastic, el având abilitatea de a învăța lucruri mai repede decât și-ar putea imagina părinții.

Filosoful și istoricul israelian Yuval Noah Harari, a declarat că această criză de pandemie are efecte pe plan mondial, iar deciziile guvernelor vor configura mulți ani lumea, inclusiv sistemele economice, politice și culturale.

Autor: Vlada Bîzgu, stagiară