Familia Cojan, originară din satul Colibași și stabilită în Marea Britanie de mai mulți ani, a donat o mașină de ambulanță pentru satul natal. Mașina va înlocui o autospecială uzată de la Centrul de asistență medicală de urgență Colibași, care deservește trei localități: Vadul lui Isac, Colibași și Brînza din raionul Cahul, scrie publicația Ziua de Azi.

Având o afacere în Anglia în domeniul transportului, Liviu Cojan, împreună cu alți colibășeni a restaurat mașina, schimbându-i motorul și toată caroseria, dar și volanul pe partea stângă. El a spus că astfel de mașini nu există încă în Republica Moldova.

„Numai din cauza hapsânilor suntem toți acolo, am vrea să stăm acasă. Eu mă numesc Liviu Cojan și vă spun în față la toți acei de sus: Aveți măcar o picătură de sânge pentru oamenii aceștia, pentru toți oamenii care se stăruie, care ne-au crescut, care au trăit inimă și suflet, pentru Ștefan încoace, pentru Mihai Viteazul. Voi ce faceți acolo, ne goniți din țară?”, întreabă retoric Liviu Cojan.

Moldoveanul s-a confruntat cu birocrația din Republica Moldova atunci când a adus ambulanța în țară, deoarece mașina a stat mai mult de o lună în vamă.

„Când veneam în țară câte bețe în roate am avut. O lună jumătate a fost ținută în vamă această ambulanță. Într-o lună jumătate poate ajuta 10, 20 sau 1000 de copii. Voi ce faceți? Vămuire cereți pentru asta? Voi nici vămuire nu vreți? Voi faceți doar birocrație pentru a băga mâna în bugetul satului”, povestește Liviu Cojan. Bărbatul susține că cetățenii din Republica Moldova aflați peste hotare își amintesc deseori de țară și de Nicolae Sulac.

În același timp, Liviu Cojan vrea să fie înțeles corect. „Pentru ce noi trebuie să facem acolo dacă putem s-o facem aici. Câte milioane de oameni îs plecați de-a casă. Înțelegeți-mă drept, nu fac politică, eu pur și simplu vreau acasă. Voi nu știu cum vreți”, adaugă Liviu Cojan pentru ziuadeazi.md.

Pentru darul adus, Liviu Cojan a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al satului Colibași.

Implicarea activă în viața satului Colibași a celor plecați peste hotare a început în anul 2016, o dată cu participarea localității în proiectul PNUD Migrație și Dezvoltare Locală. De atunci, la Colibași s-a construit o sală polivalentă de sport, centru de pompieri și salvatori voluntari. Pentru sala polivalentă și centrul pompierilor voluntari, autoritățile locale au reușit să adune donații de la cei plecați din sat de circa 17 mii de euro.

Distribuie articolul: