Cum arată viața unei femei moderne astăzi? În timpul zilei o sumedenie de lucruri, obligații și ocupații. Când ajungem seara, ne este greu să adormim, fie din cauza gadgeturilor ce practic mereu ne fură atenția, fie din cauza că analizăm evenimentele ce au avut loc în timpul zilei. Dimineața însă este și mai grea, pe lângă faptul că este greu să ne trezim, nu mai putem găsi acea doză de energie, necesară pentru o zi productivă. 

Cât de cunoscută vă este această situație? Dar cât de plăcută? Cum procedăm în acest caz?

Ce se întâmplă în organismul nostru?

Cred că fiecare a observat o diferență dintre somnul generațiilor trecute și somnul generației noastre. Cineva ar putea spune că noi de fapt suntem responsabili pentru aceste schimbări, însă nu este chiar așa. Lumea din jurul nostru se schimbă zilnic și asta este o consecință a somnului nostru neregulat, și nu mereu sănătos. Tot ceea ce ne înconjoară astăzi, este arhiplin cu informație, evenimente și noutăți. Mai mult decât atât, noi continuăm să urmărim toate informațiile și mereu accesăm rețelele sociale pentru a fi la curent cu toate evenimentele zilei.

Însă, organismul uman nu evoluționează atât de rapid. Creierul nostru încă este deprins cu un anumit bioritm, un ciclu circadian și o viață liniștită, lipsită de o sumedenie de griji, așa cum era la zeci de generații anterioare. Toate aceste lucruri influențează asupra existenței hormonului somnului – Melatonina, care de fapt și răspunde pentru reglarea ciclului circadian și prezența unui somn sănătos.

Sursă: woman.ru

Apariția acestui hormon depinde totalmente de iluminarea din jur. În timpul zilei, melatonina se produce în cantități foarte mici, iar noaptea, când iluminarea dispare, în cantități mari. Cea mai mare concentrare de melatonină se observă, de regulă, între miezul nopții și ora 5 dimineața, anume atunci avem parte de un somn sănătos și productiv.

De ce totuși generația noastră nu are parte de un somn productiv? Pentru că generația noastră practic niciodată nu are parte de momente fără iluminare, fie stăm în telefon, fie TV-ul este aprins, fie alte gadgeturi sunt în preajmă și ne provoacă să le accesăm. În consecință, cantitatea de melatonină scade, iar somnul nu mai este atât de productiv.

Cum putem corecta situația?

În tendința de a avea o viață cât mai „vie” și memorabilă, noi uităm de cultura somnului, ce este foarte importantă pentru sănătatea noastră. În mod ideal, noi trebuie să organizăm ziua astfel încât cel puțin o oră, înainte de somn, liberă. În acest timp ar fi bine să facem o plimbare la aer liber, neapărat trebuie să lăsăm toate gadgeturile la o parte (până dimineața!), să finalizăm toate treburile casnice cu lumină slabă, să aerisim camera și să ne pregătim pentru somn.

Așadar, nu trebuie să ignorăm problema somnului. Trebuie să ținem cont de faptul că odihna bună pe timp de noapte, duce la rezultate bune și productive pe timp de zi.

Sursă: woman.ru