Mariana Baraniuc este o tânără din Soroca, care la 22 de ani a reușit să studieze două profesii și să-și deschidă o mică afacere. Deși a studiat jurnalismul, tânăra a descoperit în timp că designul a fost și este marea ei pasiune.

De multe ori părinții joacă rolul decisiv atunci când tinerii aleg o specialitate pe care să o urmeze și asta pentru că își doresc un viitor mai bun pentru copiii săi. Așa a început povestea Marianei, care este un designer începător ce deja a trezit interesul tinerelor fashioniste de la noi, dar cu planuri mari de viitor.

„Totul a început acum șapte ani când aveam actul de 9 clase în mână și nu știam încotro să o apuc. Părinții mi-au dat câteva idei de specialități dintre care eu trebuia să aleg doar una. Și am ales-o pe cea care nu-mi plăcea deloc, specialitatea tehnolog vestimentar, dar care mă ajuta să vin la studii în capitală. Din frica de a nu rămâne la sat și dorința de a avea un viitor mai bun am ales să merg mai departe de casă. Deși mama mea este cusătoreasă, iar eu de mică o urmăream cu mare atenție, nu doream niciodată să cos și eu, probabil încă nu aveam în mine acea răbdare atât de necesară. Îmi amintesc cuvintele rostite de mine atunci: ,,Mama, să mă dai te rog la o specialitate, dar numai să nu fie legată de cusut”. Mă vedeam făcând orice altceva numai să nu cos, iar acum nu mi-aș imagina viața fără asta.”, povestește Mariana.

Vorbeam cu mama și tata în termeni tehnologici aveam o limbă a nostră.

„În 2015 am absolvit Colegiul Tehnologic din Chișinău și în acei patru ani am dezvoltat în mine acest talent moștenit de la mama, totodată și răbdarea de a confecționa ceva frumos. Pentru că de la prima etapă de croire până la ultima etapă este foarte mult de lucru. Așteptam cu nerăbdare weekend-ul să merg acasă pentru a-mi împărtăși cunoștințele acumulate la orele de specialitate. Vorbeam cu mama și tata în termeni tehnologici aveam o limbă a nostră. Am susținut diploma pe nota 10 la colegiu și eram cea mai fericită, iar părinții mei erau mândri de mine.  Tot ei au fost cei, care mi-au achiziționat utilajul necesar pentru a confecționa haine. Și mă bucur că au avut încredere în mine și mi-au dat curaj să merg mai departe.”, a continuat tânăra.

„Apoi am făcut jurnalism pentru că îmi plăcea și acestă specialitate, dar rămâneam atrasă de domeniul vestimentar. Îi analizam pe toți cei ce se aflau în preajma mea, la cum erau îmbrăcați, care erau greșelile, cum erau cusăturile ținutelor pe care le purtau. Uneori puteam să îi opresc și să spun: „Stai puțin să mă uit cum este finisată acestă cusătură”, iar ei zâmbeau”, a mai povestit Mariana.

Primele comenzi…

„Primele comenzi au fost de la prieteni, apoi veneau clienții prin recomandare. Ziua mergeam la universitate și după ore mergeam la întâlniri sau probe cu clienții, iar seara lucram la paginile online făcând postări cu lucrurile mele, mai discutam cu clienții.”

Îmi place să știu că cineva poartă hainele semnate de mine

„În fiecare zi întâlnesc oameni noi ce au gusturi diferite, iar eu comunic cu ei și încerc să îi surprind cu ținute frumoase, pentru că îmi place să le văd emoțiile atunci când văd produsul final. Prefer să fac modele unice, acest lucru le face pe femei să fie diferite și încrezute în ținuta pe care o poartă.

Îmi place să știu că cineva poartă hainele semnate de mine și este mulțumit de calitatea acestora, deoarece asta mă face mai puternică și îmi dă doza de energie pentru a crea și a dezvolta idei pentru următoarele colecții vestimentare.

Îmi doresc să mă extind mai mult și să deschid și un showroom al meu, unde oamenii să poată să procura haine create de mine și totodată să coase la comandă ținuta dorită.”, a încheiat tânăra creatoare.

Distribuie articolul: