Pe 18 decembrie, ora 15.00, Librăria Din Centru va găzdui loc mult așteptata lansare de carte a jurnalistei și prezentatoarei TV Stela Popa. Autoarea debutează cu prima carte-poveste din carieră, intitulată „Îngerii Mării”. Ieri seară, Stela Popa și-a mărturisit emoțiile pe canapeaua emisiunii Veranda, acolo unde a fost invitată, de altfel, și Ludmila Bălan. Interpreta face parte din echipa mămicilor care au ajutat-o pe Stela să realizeze CD-ul care se va lansa odată cu publicația.

„Filmările au fost foarte interesante și foarte plăcute, pentru că am avut de-a face cu femei extraordinare, toate – mămici, iar unele – chiar bunici. Am încercat să le ghidez, dar s-au descurcat de minune la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și îi mulțumesc mult domnului Petru Hadârcă pentru această ocazie.

Ilustrarea cărții a fost o muncă titanică, pentru că am făcut-o într-un timp record. Cea care a ilustrat această carte este Stela Damaschin-Popa – o ilustratoare din Republica Moldova, o fată foarte talentată și o mămică de excepție. A contat foarte mult că este mămică, pentru că a înțeles povestea din prima, a înțeles care sunt cele mai relevante momente și le-a pus în valoare. Mi-a citit gândurile.

La un moment dat, într-unul dintre cei doi copii care plutesc pe mare, l-am revăzut parcă pe fiul meu, pe Dănuț, chiar dacă ilustratoarea nu l-a văzut niciodată. A existat un fel de telepatie între noi și a făcut o treabă foarte bună. Acum, ea încheie cu ilustrațiile și mergem mai departe, la tipar. 

În primul rând este o carte în memoria copiilor pierduți în exod. Am avut multe momente de acest fel în 2015, dar și de-a lungul timpului. M-a marcat foarte mult că pe mapamond se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple, iar unii dintre copii se trezesc fără voia lor în aceste situații, ajungând îngerași. Și personajele mele ajung prin a fi îngeri.

Rămâne să aflați dacă citiți cartea. Dacă fiului meu, Dănuț, i-a plăcut această carte la un an de zile, înseamnă că e OK”, a mărturisit autoarea.

Ludmila Bălan s-a declarat a fi încântată de expriența de lecturare a poveștii în fața camerei de filmat, alături de alte mămici extraordinare, cunoscute de toată lumea:

„Să scriu eu poveștile mele, ca și autor, nu m-am gândit, dar m-am gândit să fac niște povești spuse cu cuvintele mele, așa cum le simt eu. Poveștile pe care le citeam eu cândva, erau traduse, dar într-o limbă foarte greoaie și chiar neînțeleasă pe alocuri, de aceea le spuneam cu cuvintele mele. În cazul cărții scrise de Stela, nu am simțit nevoia să le spun cu cuvintele mele.

Am descoperit că e scrisă într-o limbă atât de ușoară, atât de plăcută și atât de înțeleasă, încât aveam impresia că zboară. Le va fi foarte ușor părinților să le citească această carte copiilor. După ce am citit-o, mi-au venit în cap toate poveștile lui Andersen, care se sfârșesc trist. La Stela am găsit același lucru, copiii se transformă în îngerași, salvând alți oameni de la înec.

E frumos și e trist, dar din această tristețe avem de învățat. Copiii vor învăța că lumea nu e doar în roz, că în viață se întâmplă și lucruri triste. Și maturii vor avea de învățat din această carte, pentru că lucrarea are un substrat foarte profund. E una când un matur aude o știre de la TV și e alta e când citește o poveste și în sufletul lui se furișează gânduri despre cât este de rău că se întâmplă războaiele. Dacă micuțul va înțelege că acel balaur cu 3 capete este războiul, el niciodată nu se va implica în conflicte.”

Foto: Stela Popa, Ludmila Bălan/Arhiva Personală

Distribuie articolul: