Dr. Evghenii Komarovskiy continuă să publice video-uri în care vorbește despre noul coronavirus. Acesta vine cu răspunsuri la întrebările puse de urmăritorii săi și pe care ni le punem mai toți, începând cu depistarea primelor cazuri de infectare în țara noastră.

Sunt sau nu în grupa de risc bebelușii?

„Nou-născuții și sugarii în general, nu sunt, în principiu, o țintă pentru COVID-19. Foarte mulți viruși nu cauzează boli grave la copii din motivul că organismul lor încă nu este dezvoltat. Virusul trebuie să ajungă în interiorul celulei umane și să impună această celulă să „lucreze” pentru el. Astfel, dacă această celulă nu este „adultă”, adică dezvoltată, atunci ea nu poate reacționa într-un mod adecvat la virus și nu poate reproduce alți viruși. Iată de ce la copii, bolile infecțioase ale copilăriei, trec mult mai ușor decât la adulți, așa că această regulă funcționează și cu noul coronavirus. Deci, nou-născuții, sugarii, nu sunt, în principiu, în grupa de risc”, explică doctorul.

Unde au dispărut persoanele care militează pentru anti-vaccinare?

„Este o situație standard. Ei „dispar” mereu, împreună cu homeopații. Ei sunt cei care strigă mereu că nu este necesar să faci ceva și că te poți trata cu apa „încărcată” cu energie. Persoanele care sunt împotriva vaccinării își colectează veninul și răutatea, iar când se va descoperi vaccinul anti covid-19, pe care îl așteaptă omenirea, ei vor spune că au susținut încă din prima zi că toată această epopee cu coronavirusul a fost inventată de inamicii omenirii pentru ca producătorii de vaccin să câștige o avere pe seama noastră”, spune supărat Komarovskiy.

Produsele care vă vor proteja de virus

„Gândul că, cu ajutorul unui produs vă veți putea salva de acest virus, este o prostie. Faptul că mâncați un aliment, beți un medicament sau purtați o amuletă nu vă va proteja. Oamenii care o fac își pierd vigilența și nu se mai protejează eficient. Mâncați ce doriți, dar stați cât mai departe de oameni și spălați-vă mâinile”, îndeamnă specialistul.

Dacă copilul se îmbolnăvește frecvent de boli respiratorii cu complicații, este sau nu în grupa de risc?

„Copiii nu sunt în grupa de risc dacă nu suferă de alte patologii serioase cum ar fi sindromul imunodeficitar, dacă nu are grad de invaliditate, probleme oncologice sau forme grave neurologice, boli care duc la probleme respiratorii, pneumonii cronice, tuberculoză, boli înnăscute ale plămânilor, cum ar fi mucoviscidoza. Trebuie să înțelegeți că un copil care ajunge să se îmbolnăvească de 14 ori pe an de afecțiuni ARVI/SARS (afecțiuni respiratorii acute), înseamnă că el de 14 ori câștigă lupta cu boala. Nu este copilul cu probleme ci părintele nu știe cum să-l protejeze”, explică acesta.

Te poți îmbolnăvi din cauza țigărilor?

„De ce fumătorii se îmbolnăvesc nu doar mai grav ci și mai frecvent? Deoarece, după ce ați pus mâna pe un obiect (de exemplu o bară, mâner, pachetul de țigări, etc.), apoi ați luat în mână o țigară și ați dus-o la gură, acesta este exemplul care să vă explice de ce v-ați infectat”, răspunde medicul.

Influența coronavirusului asupra potenței la bărbați, dar și a organelor reproductive

„Aceste zvonuri apărute în internet sunt niște aberații. Informațivă doar din sursele sigure și oficiale cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății sau Ministerul Sănătății”, este apelul medicului.

Citește și: Doctorul Komarovskiy, despre relațiile intime pe timp de carantină (Video)

Aspirina în calitate de antipiretic, pentru scăderea febrei corporale în coronavirus

„Un medic nu are dreptul juridic să încalce instrucțiunile Organizației Mondiale a Sănătății, care susține că utilizarea aspirinei, în special la copii și anume, în cazul bolii infecțioase virale a căilor respiratorii, poate provoca Sindromul Reye, care duce la degenerescența grasă a ficatului de care, până și în cele mai bune clinici din lume, ajung să se trateze doar 20-30% dintre copii. Iată de ce este interzis. Până și adulții sunt supuși la risc, dar procentul este mult mai mic. Există studii care indică că aspirina ajută. De exemplu, ați fost spitalizați în stare gravă, sunteți inconștienți, iar medicul le întinde rudelor voastre un document pe care îl semnați, astfel vă dați acordul la efectuarea tratamentului, doar atunci puteți primi aspirină, care poate funcționa. Dar din punct de vedere juridic, niciun specialist nu vă poate recomanda din fața monitorului să luați medicamentul”, povestește acesta.

COVID-19 și femeile însărcinate

„De obicei, femeile însărcinate sunt mai tinere decât persoanele din grupele de risc. Totuși, când aceasta este într-un termen avansat de sarcină, uterul este deosebit de mare și apasă plămânii și nu le permite să se extindă la loc. Iată de unde vine un risc mai mare de complicații și iată de ce pentru gravide este foarte importantă respirația normală, ca să nu apară deficitul de lichide. Plodul nu este afectat. Nu există date serioase care să afirme contrariul. Putem constata că gravida trebuie să se protejeze, dar, subliniez, nu există un risc specific. Deci nu aveți de ce să vă faceți griji în plus”, explică Komarosvkiy.

Pentru a afla mai multe răspunsuri la întrebările care vă macină, urmăriți video de mai sus.

Sursa: Youtube.com

Vezi și: Totul despre coronavirus de la medicul Komarovskiy: „Bărbații care fumează mult se îmbolnăvesc mai des și mai grav” (Video)