Direcția generală educație, cultură, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău informează pe pagina de facebook, despre modificările și completările privind „Recomandările pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”.
Potrivit Ordinului nr. 858 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, publicat în Monitorul oficial al RM nr. 183-194 (6578 – 6589) cu privire la modificarea Ordinului nr. 638 din 12.08.2016 privind implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din RM, compartimentul C) „Produsele alimentare interzise pentru alimentația copiilor” se completează cu următoarele:
  • Produsele alimentare cu conținut de zaharuri de 15g și mai mult la 100g produs (conuri de zahăr, rulouri de fructe, brânzică glazurată în ciocolată, caramel din porumb, alte produse similare), cu excepția magiunului.
  • Produse alimentare cu conținut de grăsimi de 20g și mai mult la 100g produs (hamburgheri, gogoși, sandwich, pizza, produse prăjite în friteuză, inclusiv pateuri, cartofi prăjiți în ulei, alte alimente preparate prin prăjire, maioneză, brânză topită, brânzeturi tartinabile, cu conținut de grăsime peste 20% şi alte produse similare), cu excepția untului fără grăsimi vegetale.
  • Produse alimentare cu conținut de sare de 1,5g şi mai mult la 100g produs (biscuiți sărați, covrigei sărați, sticksuri sărați, snacksuri, alune sărate, semințe sărate, brânzeturi sărate, alte produse similare).
  • Produse alimentare cu valoarea energetică de 300 kcal pe unitate de vânzare.
  • Produse alimentare cu adaos de aditivi alimentari (băuturi nealcoolice cu adaos de aditivi alimentari, băuturi pentru sportivi, produse de preparare rapidă, gume de mestecat).

Subcompartimentul „Bucate, preparate din carne de pasăre și pește” se completează cu sintagma „farșmac din scrumbie, piftie, clătite cu carne”.

În subcompartimentul „Alte produse”, cuvântul „migdale” se exclude, se completează cu cuvintele „clătite cu brânză, paste făinoase pregătite „ po flotski”, peltea.
Totodată, Direcţia a emis Ordinul nr. 1057 din 12.07.2018 „Cu privire la organizarea alimentaţiei în instituţiile de educaţie timpurie din mun. Chişinău”, prin care solicită Directorilor instituţiilor de educaţie timpurie asigurarea alimentației echilibrate, conform cerințelor, respectarea cu stricteţe a prevederilor actelor normative și monitorizarea procesului de recepţionare a produselor alimentare şi materiei prime la depozit, bloc alimentar conform meniului zilnic de repartiţie.
Se precizează că DGECTS optează pentru o alimentație sănătoasă a copiilor din instituțiile municipale de învățământ și salută orice inițiativă de îmbunătățire a calității serviciilor alimentare.