Dumitru Țurcan, un tânăr moldovean care a trăit timp de 20 de ani în Italia și s-a întors recent acasă, a împărtășit într-o emisiune experiența sa de viață în această țară, subliniind și dificultățile întâmpinate de moldovenii plecați peste hotare în ceea ce privește revenirea în Moldova.

În emisiunea “Fără Protocol”, Dumitru a explicat că majoritatea moldovenilor au plecat să lucreze peste hotare pentru a asigura un trai mai bun copiilor lor. Cu toate acestea, după decenii de muncă și trimiterea banilor acasă, ei întâmpină dificultăți la întoarcerea în Republica Moldova, deoarece încă trebuie să sprijine financiar copiii care s-au obișnuit să trăiască pe seama lor.

„Există o stare de supărare, dar în același timp este o realitate foarte dură în ceea ce privește moldovenii care au plecat cu zeci de ani în urmă în Italia, iar acum au ajuns la vârsta de 50, 55 sau chiar 60 de ani și nu pot să revină acasă pentru că în toți acești ani, ei au trimis în R. Moldova bani, colete și au avut grijă de copiii lor sau de rude, însă acum ei nu sunt bineveniți. Acest fenomen se datorează faptului că moldovenii care au plecat peste hotare să aibă grijă de copiii lor și să le ofere un trai mai bun au trimis bani copiilor ca să învețe, iar acum ei nu pot să întoarcă acest favor părinților și sunt unele discuții în diasporă precum că cei de acasă îi sună și fie îi întreabă de bani, fie de voturi pentru că sunt alegeri. Diaspora trebuie doar pentru bani, colete și voturi, în rest, noi nu mai existăm”, a spus tânărul.

Dumitru a menționat că moldovenii din Italia, în vârstă de peste 50 de ani, întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă din cauza faptului că sunt deja pensionari și pentru că bărbații nu mai au capacitatea fizică de a lucra în fabrici sau la construcții, în timp ce femeile nu mai au aceeași rezistență psihologică pentru a desfășura activități ca badante.

„Mulți nu își dau seama că majoritatea moldovenilor care lucrează în străinătate fac muncă manuală și fizică, iar în aceste joburi, când ajungi la 50 de ani, ești atât de bătrân, iar la 55 de ani, ei sunt la pensie. Acum în Italia există o problemă: Ce o să facem cu toții moldovenii ăștia care au trecut de 50 de ani? Ei acasă nu trebuiesc la nimeni, acolo nu își mai pot găsi de lucru. Da, lumea îi salută, ei pot să mănânce la cantinele sociale, însă în rest nimic. Nimeni nu vrea să trăiască așa. Un bărbat după 50 de ani nu mai poate să muncească în fabrici sau la construcții, iar o femeie a lucrat 20 de ani ca badantă și ea poate să reziste din punct de vedere fizic, însă psihologic nu. Acest fenomen a început să fie o problemă pentru Italia, dar și pentru R. Moldova, pentru că o populație în plus, care este văzută ca o povară, nu prea poți să o ajuți din cauză că nu există astfel de sisteme. Eu cred că în R. Moldova cineva va trebui să construiască azile pentru bătrânii ăștia care o să se întoarcă”, a explicat Dumitru.

El a menționat că femeile care lucrează ca badantă în Italia nu au o viață socială, precizând că pe a lor și-o dedică pentru viața altcuiva.

„Badantele nu au parte de viață pentru că ele sunt mereu în preajma unei familii străine, care fie este rea, fie este bună, totul ține cont de factorul uman. Dacă femeile care lucrează în hotel sau fac curățenie au parte de o viață socială sau mai pot ieși seara undeva, păi badantele nu. Ele trebuie să fie 24/7 alături de o familie străină, care uneori nu le respectă”, a zis Dumitru.

Bărbatul a subliniat că mulți moldoveni care muncesc în Italia lucrează „la negru”, salariile lor variază între 800 și 1.500 de euro, iar banii fie îi pun deoparte, fie îi trimit acasă pentru copii sau rude.

 

 

Distribuie articolul: