Terapia de cuplu poate deveni colacul salvator atunci când nu mai știți cum să vă soluționați problemele, care vă aduc nefericirea și care pot, într-un final să ducă la despărțire. Aurelia Balan vine cu un ghid salvator și ne explică care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă partenerii și care, discutate cu un specialist, vă oferă șansa de a reconstrui armonia și chiar fericirea în relație.

Ingredientele care asigură fericirea unui cuplu sunt ca un puzzle.

Fiecare cuplu are un model propriu. Compararea cu alte cupluri, cu modelele din filme sau din ziare, cu modelul de acasă sau de la serviciu, nu reprezintă un factor de coeziune, ba din contra. Acele modele de comparație nu le cunoaștem decât trunchiat, așa cum vor ele să le vedem, sau cum reușim noi să le deslușim. Psihoterapia de cuplu vine să ajute la rezolvarea problemelor dintr-o relație, dovedindu-se foarte utilă atunci când cuplurile se confruntă cu conflicte sau se gândesc să se separe. Aceasta are rolul de a îmbunătăți relația și de a readuce un echilibru în viața celor doi, fie împreună, fie separat.

Consilierea de cuplu devine tot mai importantă.

Multe tipuri de parteneriat pot beneficia de consilierea de cuplu, inclusiv cuplurile căsătorite, cuplurile care se pregătesc de căsătorie, cuplurile care locuiesc împreună, cuplurile care își dau întâlniri, cuplurile separate și cuplurile care se pregătesc de divorț. Deși dezvoltată inițial ca terapie maritală, astăzi consilierea de cuplu recunoaște în mod egal și lucrează și cu cupluri necăsătorite, dar și cu cupluri LGBT.

Accentul în consilierea de cuplu cade pe îmbunătățirea calității relației pentru ambii parteneri. Consilierea de cuplu analizează aspecte precum comunicarea, onestitatea, împărțirea responsabilităților, angajamentul și sprijinul reciproc. Vor fi abordate și probleme cum ar fi abuzul.

Citește și: Aurelia Balan ne spune ce este, de fapt, psihoterapia și când ar trebui să apelezi la un specialist

Terapia de cuplu a devenit din ce în ce mai importantă. Oamenii au ajuns să înțeleagă faptul că sfaturile prietenilor din propriile lor experiențe nu mai sunt utile, că nu le pot aplica sau pentru că nu știu cum să le aplice. De aceea au început să apeleze la specialist.

Un cuplu apelează la psiholog din varii motive:

  • Pentru că au o problemă, de care nu vor să afle nici familia nici prietenii și vor să o rezolve.
  • Pentru că simt că sunt înșelați de partener și nu știu cum să procedeze.
  • Pentru că au găsit un alt partener și nu știu în ce direcție să apuce.
  • Pentru că nu știu cum să îmbine cariera cu familia.
  • Pentru că nu se înțeleg în privința: valorilor familiei, a timpului petrecut împreună sau cu copilul.
  • Pentru că nu reușesc să împartă într-un mod echitabil sarcinile casnice.
  • Pentru că s-au dezvoltat diferit din perspectiva financiară, a rolului social sau cultural.
  • Pentru că au senzația că își întrețin partenerul, financiar. Sau pentru că fac tot ceea ce ține de casă singure și partenerul nu contribuie cu nimic.
  • Pentru a discuta despre copii. Când și cum este bine să apară. Care sunt valorile și normele pe care vor trebui să le împărtășească în calitate de părinți.
  • Pentru că nu se pot pune de acord cu modelul de educație al copiilor.
  • Din cauza familiei unuia dintre ei care intervine prea des și prea mult.
  • Din cauza prietenilor partenerului care îl rupe pe acesta de lângă familie.
  • Pentru dezvoltare personală. Vor să descopere noi moduri în care să se bucure de viață, asigurându-se cu ajutorul psihologului, că știu ce să ceară , când și cum să ceară de la partener pentru a nu fi interpretat greșit de către acesta.
  • Din cauza vietii sexuale nesatisfăcătoare. Vor sa învețe, când, ce și cum să ceară de la partener, fără să fie considerate persoane de proastă factură. Sau pentru a-l încuraja să le satisfacă și să își satisfacă anumite fantezii, despre care nu știu cum să vorbească.

Respectiv, în ceea ce privește terapia în cuplu, nu este vorba doar despre rezolvarea problemelor, ci și despre construirea unor baze mai puternice și sănătoase.

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie

Foto: Instagram, Pinterest

Vezi și: De ce mâncăm pe fond nervos și cum scăpăm de această tulburare periculoasă? Sfatul dr. în psihologie, Aurelia Balan