Dermatita atopică sau eczema atopica este una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii ale pielii copiilor, în care este afectată funcția de barieră protectoare a pielii. Manifestările pot să continue sau să apăra direct și în viața adultului. iată de ce fiecare mamă trebuie să cunoască primele semne ale bolii, pentru a ști cum să acționeze corect pentru sănătatea copilului ei. Dr Oana Stâncă a răspuns la mai multe întrebări legate de această afecține pentru Școala Mamelor. Interviul preluat urmează mai jos.

Care este vârstă la care sunt cei mai expuși cei mici la dermatita atopică?
Poate debuta încă din primele luni de viață (de obicei după vârstă de 3 luni), prin apariția unor zone de piele uscată, roșie și cu mâncărimi. Bebelușul are o stare de disconfort și agitație, care trebuie să îngrijoreze părinții și să îi îndrume la medic. Cu cât e mai mică vârstă la care apăr primele semne și cu cât e mai severă afectarea pielii, crește riscul că, în timp, copilul să dezvolte rinită alergica sau astm, complex numit atopie.

Cum se manifestă și cum sunt afectați cei mici?
Datorită unor defecte ale funcției de barieră a epidermului, pielea pierde foarte ușor apa, se usucă, apar mâncărimi, copilul se scărpina pe zona afectată și apăr fisuri în piele.
Procesul inflamator care se declanșează apoi este exagerat în dermatita atopică, pielea se înroșește foarte tare și se poate suprainfecta.
Cele mai afectate zone la copilul mic (până într-un an) sunt față, gâtul, trunchiul și picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La copiii mai mari de 1 an, adolescenți și adulți, zonele afectate se restrâng pe brațe, picioare, în special în plicile cotului și genunchiului, palme și tălpi.
Manifestările sunt intermitențe (2-3 episoade pe lună), repetitive, cu agravare iarnă, după spălări excesive ale pielii copilului, la contactul cu substanțe iritante (detergenți, praf de casă, acarieni, polenuri, infecții cu Stafilococ, herpes virus), alimente cu potențial alergenic (citrice, alimente procesate, coloranți și aditivi alimentari), transpirație excesiva, stres emoțional.

oanaCe ar trebui să facă părinții pentru a ține departe această afecțiune?
Copiii cu dermatită atopica au nevoie de o îngrijire aparte:
spălarea pielii cu loțiuni emoliente/ uleiuri și apa călduță
evitarea săpunurilor și a detergenților
aplicarea de 2 ori pe zi pe tot corpul a unguentelor/ cremelor bogate în lipide și ceramide
tăierea unghiilor foarte scurte pentru a nu zgâria pielea
utilizarea hainelor și a lenjeriei de pat din bumbac
evitarea pernelor cu pene.

Se vor evita:
îmbrăcămintea de lâna și sintetică,
hainele cu blană iarnă,
băile îndelungi cu apa fierbinte (Copilul mai mare de 1 an se va spăla la 2-4 zile),
polenurile și praful de casă aerul uscat din încăperi (se pot instală umidificatoare de aer unde doarme copilul),
alimentele cu potențial alergenic (citrice, roșii, ou, căpșuni, fructe pădure, coloranți și aditivi alimentari).

Prezența copiilor lângă animalele de casă, într-un mediu cu praf, în parcuri primăvară și toamnă poate agrava leziunile de pe piele și înrăutăți starea de sănătate.

Ce presupune tratamentul și cât durează perioada de vindecare?
Pe lângă folosirea zilnică a cremelor emoliente, în episoadele de inflamație se pot recomanda pe termen scurt creme antiinflamatoare, iar, în formele mai severe, sunt necesare medicația antialergica sistemica, tratamentul complicațiilor și urmărirea atentă de către medic.
Dermatită atopica are o evoluție ondulatorie, majoritatea copiilor cu o formă ușoară nu mai au manifestări după vârstă de 5 ani, iar, după 10 ani, aproximativ 60% dintre copiii afectați se vindecă.
în cazurile moderate și severe există riscul de a dezvoltă atopie (astm, rinită) și de a persistă afectarea pielii în viață adultă.

Cum este afectată calitatea vieții?
Atât copilul, cât și adultul cu dermatită atopica, vor trebui să se ferească de factorii potențial declanșatori sau agravanți și să fie consecvenți cu privire la tratament. Aceste aspecte pot fi stresante pentru pacientul cu dermatită atopica.
Un impact negativ îl poate avea prezența petelor roșii pe față și mâini, uscăciunea pielii, pruritul, care pot determină de la interacțiunea redusă a individului cu cei din jur, neatenția provocată de lipsă de somn la copilul mic, până la absența de la școală sau serviciu datorită spitalizărilor repetate în episoadele severe.

Pot apărea complicații, este o boală gravă? Poate avea urmări mai târziu?
dermatita-atopica-la-bebelusi-300x195Pot să apăra complicații de tip:
· fisuri dureroase cu sângerări,
· suprainfecție bacteriană, virală, fungica a leziunilor de pe piele,
· afectarea psihoemoțională a copilului,
· insomnia,
· pete maronii în zonele unde se vindecă pielea,
· erupție generalizată care poate acoperi până la 90% din suprafața corporală și necesită spitalizare imediată.

Nu este o boală gravă, dar poate fi durabilă și necesită îngrijire specială și evitarea factorilor declanșatori, uneori chiar toată viață.

Ce altceva ar trebui să mai știm despre Dermatita atopică la copil?
Important este că orice manifestare de acest tip, apărută la copil sau adult, să fie abordată cu atenție și fie corespunzător pentru apariția complicațiilor.