Unii copii își fac prieteni repede și foarte ușor, pentru alții acest lucru se întâmplă ceva mai greu, dar există copii pentru care chiar este o problemă. Iată cum îți poți ajuta copilul să-și facă prieteni la școală

  1. Ascultă-l, atunci când dorește să-ți spună că întâmpină probleme cu unii colegi.

Nu trebuie să-i spui ce să facă, pentru început este suficient ca este auzit. Asta își dorește: să se facă auzit. Să încerce să-și exprime emoțiile, abia apoi să le clarifice, scrie superbebe.ro.

  1. Nu-i lua apărarea, atunci cand are o confruntare cu un coleg.

Bineînțeles că mereu îi vei lua apărarea propriului copil și ai tendința să-l demonizezi pe celălalt, dar nu trebuie să procedezi astfel. Mai ales că s-ar putea să afli că vina îi aparține copilului tău.

  1. Invață-l să spună exact ce își dorește sau ce așteptări are, fără a ataca altă persoană.

„Pari foarte supărată pe Maria, dar n-ai putea să-i spui ce-ți dorești de la ea, în loc de ce crezi despre ea?”

  1. Antrenează-l să-și spună părerea. Mai ales când este vorba de a spune „nu”.

„Uneori sunt lucruri care te fac să te simți inconfortabil, chiar dacă îți dorești să-ți ajuți prietenul, dar dacă simți că trebuie sa spui „Nu”, atunci exact așa și trebuie să-i spui: „Nu!”

  1. Nu nega percepția/părerea copilului despre o altă persoană.

“Pare ca Maria a spus ceva urat despre tine si mai ales in fata celorlalti, din aceasta cauza te-ai simtit umilita, am inteles corect? Si eu as fi suparata si inteleg de ce nu iti doresti sa o inviti la petrecere”.

  1. Încearcă să transformi tot acest proces de “constientizare” intr-un obicei.

Atunci cand se confrunta cu o situatie, invata-l sa gandeasca inainte de a actiona impulsiv.

  1. Atunci când „Face pe șeful”…

Întreabă-l astfel încât să-l ghidezi cum să soluționeze problema. ”E mai important pentru tine să te joci acest joc în felul în care îți dorești tu sau sa o ai pe Maria parteneră de joacă?”

  1. Brainstorming – ajută-l să gândească la ce soluții are.

După ce este auzit, după ce învață să-și exprime emoțiile și ce reacții să aibă, învață-l să caute soluții. „Nu mai sunt supărată pe Maria, merg cu ea afară să ma joc”.

  1. Fii atent la ce fel de ajutor are nevoie.

Uneori are nevoie doar să-și exprime emoțiile, alte ori să înțeleagă de ce se simte într-un fel sau altul, sau cum să-și caute soluțiile.

Distribuie articolul: