Alimentația este extrem de importantă în perioada prin care trecem, iar de cele mai multe ori, persoanele obișnuiesc să își ia în avans zeci de produse. Se pare că nu tot ce cumpărăm în cantități mai mari, sunt neapărat benefice. Probabil vă întrebați ce alimente ar trebui evitate și de ce? 

Gianluca Mech, un celebru nutriționist italian, a ținut să avertizeze oamenii despre produsele alimentare pe care le cumpără în timpul pandemiei.

Sfatul specialistului este să evităm produsele procesate, adică hrana procesată în mod deliberat înainte ca ea să fie consumată. Multe persoane cred că alimentele procesate sunt echivalente cu prăjiturile din comerț, chipsurile și băuturile carbonatate, însă în realitate această categorie de alimente este mult mai complexă.

„Acestea conțin ingrediente sintetice, precum agenți de intensificare a aromelor, coloranți, emulsifianți, îndulcitori artificiali și alți aditivi folosiți pentru a imita calitățile alimentelor proaspete. Pot conține acizi grași trans, adică grăsimi industriale capabile să reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, fac alimentele să reziste mai mult și să nu râncezească. Acizii grași trans nu sunt sănătoși, deoarece pot crește nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu și HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Ce alimente trebuie evitate?

„Alimentele procesate sunt sărace în vitamine, fibre și alți micronutrienți esențiali. Printre acestea găsim: băuturile dulci și carbogazoase, gustările dulci ambalate, înghețata industrială, ciocolata, dulciurile industriale, pâinea, margarina, biscuiții industriali, prăjiturile și amestecurile pentru prăjituri, cereale „nenaturale” pentru micul dejun, băuturile energizante, băuturile de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, carnea procesată (cârnați), supele instant și multe altele”, ne îndeamnă nutriționistul.

Autor: Vlada Bîzgu, stagiară

Foto: Instagram

Distribuie articolul: