După lungi căutări și multe așteptări, scriitoarea Viorica Nagacevschi ne-a destăinuit tuturor cartea la care a lucrat în ultimii ani, cu dăruire și mult suflet. Este un jurnal de călătorie, inspirat din cultura indiană și presărat cu momente de dragoste și descoperire de sine, de conștientizare și de împlinire sufletească. Iată ce a spus autoarea, dar și invitații ei speciali despre carte.

În cadrul unei lansări la care Viorica Nagacevschi și-a adunat cei mai apropiați amici și colaboratori, cartea a fost depănată atât din prisma autoarei, cât și prin temele esențiale pe care le tratează, văzute de invitații scriitoarei.„Am scris o carte. Am fost în India. Cartea este despre dragoste și călătorii, despre cum ne pot influența experiențele și despre ce putem schimba prin ele”, mărturisește autoarea.

„Eram într-un moment când corabia fericirii mele și-a spart toate speranțele. Atunci am ajuns în India cea colorată și contrastantă în toate. Am râs, am plâns, am căzut și m-am ridicat, m-am regăsit și am învățat să iubesc din nou.
Am înțeles din această călătorie că nimic nu e întâmplător, fiecare destinație are un motiv, iar faptul că am ajuns acolo – nu a fost o întâmplare.

Am învățat că exteriorul trebuie să corespundă interiorului. Am înțeles că dragostea nu ține de loc, vârstă, naționalitate… și am mai învățat că libertatea mea nu depinde de ceva sau de cineva. Orice om ne aduce o lecție – iar noi trebuie să o însușim și să o acceptăm. Am învățat să deschid uși și să ajung acolo unde nu aș fi ajuns niciodată

Sandhya este acel moment al zilei când noaptea și ziua se întâlnesc și se produce o schimbare. Dacă găsești acel moment al zilei când noaptea și ziua își dau întâlnire, orice dorință pusă devine realitate. Dragostea este acea Sandhya – de ce să nu fim noi înșine asta?… pentru că viața își merită schimbările”, a mai punctat Viorica Nagacevschi.

Unul dintre primii cititori ai cărții, scriitorul Nicolae Dabija, și-a amintit de vizita sa în India de acum peste 30 de ani și a confirmat cele spuse de autoarea cărții:

„Am avut și eu mai multe experiențe în India, inclusiv ciudate. Cartea mi-a adus aminte de Eminescu, cel care de acolo se trage, care știa sanscrita și vorbea despre filosofia indiană. Am venit și eu din India transformat. Nu am reușit însă să-mi public memoriile și poate am o restanță prin asta… dar cred că India trebuie văzută o dată în viață, la timp, și nu de două ori. Da, și pentru mine India a însemnat o redescoperire de sine, am descoperit-o și mai devreme prin traducerile în rusă ale lui Mircea Eliade. Eu chiar pot spune că sunt foarte multe afinități și similitudini de la „Maitreyi””, a ținut să spună Dabija.„O să vă spun două idei extraordinare din cartea Vioricăi Nagacevschi: „Un bărbat e mai frumos la 50 de ani decât la 20”. Romanul e o carte jurnal prin care Viorica Nagacevschi și-a făcut datoria. Este nu doar o poveste de dragoste, sunt mai multe. Și încă o idee: „O dragoste nu trebuie pusă la încercare, ea trebuie acceptată așa cum este. Încercarea este doar atunci când se termină dragostea” – asta e fraza principală a acestei cărți. Este un roman curajos, e o carte foarte sinceră, pentru ca ea, ca autor, trebuie să aibă mult curaj. E o înțelepciune a sufletului, pusă pe foaie”, a mai remarcat Nicolae Dabija.

Krishna Knnt, invitatul special al autoarei „Sandhya”, un specialist în Jyotish cu nume Himalayan, a reușit să îi introducă pe toți în primele noțiuni și obiceiuri ale culturii hinduse și a remarcat câteva aspecte foarte esențiale pentru cunoașterea de sine a fiecăruia:

„Oamenii ordonează stelele, asta cred eu. Întrebarea de ce avem soarta pe care o avem? De ce nu avem suficient noroc? – sunt întrebări eterne. Ca să le răspundem eu trebuie să mă reunesc cu rădăcinile mele, cu strămoșii mei”, a spus invitatul care, după tradiția sa, a intrat descălțat de pantofi în încăpere și a cântat câteva mantre în sanscrită.

„Sandhya este locul în care îți întorci fața către Dumnezeu, a spus profesorul, făcând referire la un pasaj din Biblie care, spune el, nu este tradus corect, în esență. Sandhya are mai multe semnificații: este orice răscruce de drumuri sau râuri, este întâlnire dintre noapte și zi, dar și dintre zi și noapte, întâlnirea cu sine. Doar atunci se întâmpla cel mai profund dialog. Sandhya este „eu cu mine””, a mai remarcat Krishna Knnt.

Nata Albot, buna prietenă a autoarei, a menționat despre crearea acestei cărți: „Această carte este un adevărat copil, plămădit patru ani de Viorica, scris și rescris… Credeți-mă, nu am mai văzut atâtea „chinuri ale facerii” decât acestea”.

Menționăm că romanul „Sandhya” poate fi găsit în librăriile „Librarius” sau pe site-ul libris.md. 20 de lei din costul cărții sunt direcționați pentru acțiuni de caritate.

Foto: Ellene Photography