Deși ne aflăm într-un sezon în care toată lumea ar trebui să fie fericită , totuși, de Sărbători , se poate întâmpla exact contrariul. Lumea devine din ce în ce mai stresată prin pricina alergăturilor pentru a cumpăra cele mai frumoase daruri, de a pune pe mese cele mai alese bucate.

Chiar și vizitele la rude pot deveni sursa de stres întrucât se pot redeschide conflicte vechi pe care nu știi cum să le ocolești.

Iată 6 sfaturi foarte simplu de urmat, demonstrate științific, care te pot ajuta să petreci Sărbătorile senin și fericit!

1. Setează-ți intenția de a te bucura de aceste Sărbători

Cercetări realizate de psihologul Barbara Fredrickson au relevat faptul că atunci când o persoană își setează emoții pozitive, va deveni mai deschis, mai sensibil și va trece prin experiențe
pozitive. În plus, buna dispoziție este contagioasă și va da motive în plus de bucurie.

2. Savurează fiecare moment

Cercetările realizate de Fred Bryant, profesor de psihologie, au scos la iveală faptul că savurând momentele de bine în creier se formează legături neuronale care păstrează și mai bine amintirile. Cu cât ești mai conștient de starea de bine și te bucuri de ea, cu atât mai bine se va „cimenta” această amintire.

3. Ia o pauză

Atunci când te simți copleșit de ceea ți se întâmplă, ia o pauză. Bea un ceai, fă o baie, ieși la plimbare, fă yoga. Studii realizate la Harvard spun că în momentele de stres trebuie să te concentrezi doar pe un anumit lucru, de preferință pozitiv. O minte „multitasking” este, de obicei, nefericită.

4. Fii recunoscător

Într-un studiu realizat de Martin Seligman, specialist în psihologie pozitivă, s-a demonstrat faptul că exprimarea directă a aprecierii și a iubirii față de prieteni, rude, colegi, te vei simți mai conectat cu persoanele respective. În plus, scrierea zilnică timp de 15 zile a lucrurilor bune care ți s-au întâmplat a dus la scăderea depresiei cu până la 92% în rândul a 94% din pacienții tratați de dr. Seligman.

5. Fii generos
Ca și recunoștință, generozitatea acționează asupra creierului. Atunci când simți impulsul de a fi generos, acționează, fără să aștepți ceva în schimb. Sentimentul pe care ți-l produce imaginea unui om fericit contribuie la ridicarea stării de spirit și, automat, la generarea unor acțiuni pozitive cu rezultate pozitive. Nu uita de tine și include-te pe lista celor care se vor bucura de generozitatea ta.

6. Joacă-te

Îți mai aduci aminte cum te bucurai de farmecul Sărbătorilor când erai copil? Ce te împiedică să faci și acum același lucru? Joacă-te cu cei mici, ai tăi sau ai pritenilor (dacă n-ai copii). Lasă bucuria și entuziasmul lor să te pătrundă și pe tine. Cântă, dansează alături de ei. „Joaca este crucială pentru creier, atât în dezvoltarea intelectuală, cât și în dezvoltarea emoțională, la orice vârstă”, spune psihologul David Elkind. În plus, fericirea este contagioasă. Cu cât ești mai vesel, cu atât atragi mai multă lume în jurul tău care va fi, de asemenea, fericită!

Sursa: Ele.ro

Vezi și: Cel mai motivațional spot de slăbit de sărbători: Moș Crăciun vrea mai mulți reni-putere! (Video)

Distribuie articolul: