Fiecare părinte dorește să-și vadă copilul crescând fericit. Problemele sunt însă greu de evitat în relația de cuplu totuși ele nu ar trebui să-i afecteze nicicum pe copii. Psihologa Aurelia Balan ne atrage atenția asupra comportamentului și modului de relaționare a adulților pentru a nu crea situații care să îi afecteze la nivel psihic pe termen îndelungat.

Urmează frumoasa vacanță mare, vacanța după un an școlar absolut atipic atât pentru profesori, părinți dar în special elevi. Chiar dacă restricțiile Covid 19 sunt ușor mai relaxate, responsabilitatea asupra bunei creșteri și siguranțe a copiilor, rămâne a fi o prioritate pentru adulți.

În familie, părinţii trebuie să conştientizeze că deciziile pe care le iau nu îi influenţează doar pe ei. Când există copii la mijloc, aceşti mici „bureţi“ umani absorb la nivel psihic tot ce se întâmplă în jurul lor. Este important de conştientizat că orice comportament toxic poate influenţa mai târziu viața viitorului adult. Respectiv, ecologia emoțiilor pornește din familie. Iar un copil echilibrat emoțional, este creativ, competitiv, vesel, jucăuș și desigur sănătos. Prin joc, în funcție de vârsta copilului, se pot face multe activități din rutina zilnică. Tot prin joc copilul învață să facă față provocărilor, își dezvoltă imaginația și insușește reguli. Adulții este important să ofere siguranță acestui continuu joc al copilăriei. Iar respectarea regulilor de igienă, distanța socială ( greu de menținut în grupurile de copii, dar totuși importantă ) și informarea ( pe înțelesul copilului, fără al speria ) despre pericolul infectării, rămân o prioritate.

Pe lângă astea, comportamentul părinților și modul lor de relaționare, la fel fac parte din formarea psihoemoțională a celui mic. Mai ales pe perioada regimului de izolare sau a vacanțelor, când copii sunt mai mereu alături de părinți.

Iata câteva atitudini care pot dăuna copilului dacă le observă zi de zi la părinți:

Nu acordaţi prioritate partenerului de viaţă

„Problema copiilor puşi pe primul loc duce la o relaţie rece cu partenerul de viaţă“, spune psihologul clinic Dr. Paul DePompo. Acordarea atenţiei cuvenite partenerului asigură o uniune puternică şi este benefică inclusiv copilului. În caz contrar, cel mic va creşte aşteptând ca lumea să se învârtă în jurul lui.

Vă certaţi în faţa copiilor

Copiii absorb toate modurile de comunicare, verbale sau non-verbale, certurile în faţa copilului îl fac pe acesta să preia acest mod de comunicare şi să o expună mai târziu în viaţă. Desigur, certuri există în orice familie, important este ca cei mici să nu fie prezenţi la acestea.

Implicaţi copiii în neînțelegerile adulţilor

Aces lucru poatre deveni extrem de dificil și defectuos mai ales dacă părinţii sunt divorţaţi, copilul simțindu-se ca rupt în două. Vorbitul cu cei mici despre problemele apărute între părinţi este un obicei care îi afectează în mod negativ în viaţa de adult. Permite copilului să se bucure de copilărie fără să se implice în problemele adulţilor.

Nu vă recunoaşteţi greşelile

Când nu îţi asumi responsabilitatea în căsnicie, acest mod de compoartament poate avea o influenţă dăunătoare asupra copilului tău. Dacă spui sau faci ceva greşit, trebuie să îţi ceri scuze. Dacă partenerul tău este supărat cu tine, comunică fără a deveni defensiv. În loc să vă concentraţi pe cine are dreptate şi cine nu, încercaţi să creaţi un dialog sănătos. Iar odată cu creșterea, va deprinde și copilul astfel de tehnici corecte.

Tachinarea partenerului

Chiar dacă o faceţi în glumă, tachinarea celor din jur este un comportament toxic. Agresivitatea, invalidarea sau tachinarea partenerului nu fac altceva decât să transmită dispreţ. Practic, singura persoană pe care ar trebui să o tratezi ca pe un copil este chiar copilul tău. Niciun adult nu iubeşte să fie tratat în acest mod. Nu inspira copilului că prin șantaj și manipulare, se poate obține ceva!

Rămân de dragul copiilor

Comportamentele auto-distructive – agresivitatea, certurile sau chiar violenţa – pot duce la stres şi chiar probleme de anxietate ale copiilor. Dacă în familie episoadele de acest gen se repetă, există întotdeauna o ieşire. Nu rămâneţi într-o astfel de situaţie de dragul copiilor, pentru că nu faceţi decât să creaţi situaţii care să îi afecteze la nivel psihic pe termen îndelungat. Un copil, are nevoie de părinți fericiți , liniștiți și armonioși, pentru a crește sănătos și echilibrat.

Autor: Aurelia Balan, psihologă