Câți dintre noi nu și-au promis că „de mâine”, „de luni”, „de la anul”, nu va începe o viață nouă? Dar câți au reușit să se țină de cuvântul dat sie? De ce nu reușim și cum să ne organizăm astfel încât să creștem și să fim mai fericiți? Psihologa Aurelia Balan vine cu o listă care să ne ajute la stabilirea priorităților și atingerea scopurilor, astfel încât să ne bucurăm de viață în fiecare zi.

Începuturile de an mereu vin la pachet cu anumite promisiuni, îți asumi că în următoarele 12 luni vei slăbi, vei citi mai mult, vei petrece mai mult timp în sala de sport sau alături de cei dragi. Inițial toate sunt frumoase, și crezi că dacă stabilești aceste rezoluții în noaptea dintre ani, te vor ghida pe parcursul a toate cele 356 zile și chiar se vor transforma magic în realitate.

Citește și: De ce mâncăm pe fond nervos și cum scăpăm de această tulburare periculoasă? Sfatul dr. în psihologie, Aurelia Balan

Totuși, foarte repede conștientizezi că timpul parcă începe să lucreze în defavoarea ta și grijile cotidiene vin ca o avalanșă, astfel încât nu mai știi cum să ajungi să te bucuri de realizarea planurilor inițiale.

Oprește-te ! Așează-te în oglindă și privește atent la persoana care o vezi reflectată! Stai câteva minute în liniște și doar privește imaginea din oglindă. Ce vezi? Omul din oglindă, este cel care îți doreșți să fii? Tu, ai trăi cu cel/cea la care te uiți acum? Ești pe deplin satisfăcut de realizările tale? De cum ai evoluat, de cât te-ai dezvoltat? Indiferent de răspuns, te rog să îți ridici privirea în sus! Vezi, mai e atât de mult loc pentru a crește!

Acum, în această clipă, e momentul cel mai potrivit să adopți strategia: Sensul vieții este viața trăită cu sens!

Exact în acest minut e cel mai indicat să îți resetezi valorile, gândurile, scopurile și intențiile. Este oportunitatea ideală să pășești pe următorul nivel de conducere a propriei vieți. Începe să cultivi în tine deprinderi sănătoase și ecologice. Pas cu pas, exact așa cum în primul an din viață ai învățat să mergi.

Prima din ele și una din cele mai importante, fără care nu vei putea niciodată evolua sănătos și corect e să începi ați construi binele personal, dorind bine absolut pentru fiecare! (Ai dușmani pentru care nutrești alte emoții? Să știi că o astfel de atitudine este asemeni unui cancer asimptomatic, care va distruge când te aștepți cel mai puțin)

Inspiră, trăiește și răspândește binele prin manifestarea iubirii pretutindeni!

Apoi ia o agendă datată și zilnic, cu perseverență și responsabilitatea unui neurochirurg, fii arhitectul propriei realități, planuri și idei. Menține neapărat echilibrul între sferele vieții. Și reeșind din asta, notează acolo absolut tot ce ai de făcut, până și micile banalități.

  • Distribuie timp pentru vizite la rude și prieteni, programează cu o lună înainte când vei merge la manichiură, planifică-ți perioada de vacanță și caută să îți rezervezi din timp biletele la avion.
  • Pentru un plus de satisfacție personală, lunar, a doua zi după ce primești salariul, fă o cumpărătura pentru tine, poate fi un ruj, o mașină, o rochiță sau o geantă, orice, e un ritual obligatoriu, lună de lună. Nici nu bănuiești cât de mult te va ajuta să apreciezi valoarea banilor, să lucrezi cu mai multă plăcere știind că munca ta va fi răsplătită dublu: prin banii salariali, dar și prin bunul material care îl dobandești cu acești bani. Asta, la fel, poate fi planificat inclusiv în funcție de necesități și sezon.
  • Începe să te bucuri de fiecare reușită a prietenilor și colegilor tăi și, celebrează fiecare reușită a ta. Una din cele mai importante, e faptul că te-ai trezit dimineață! Fiecare nouă zi este un dar imens, nu îl subestima.
  • Cântărește-ți mândria: nu te mândri când ești superior altuiva prin bogăție ori talente, dar mândrește-te atunci când devii superior ție.
  • Învață să ai grijă de propria sănătate: fă gimnastică dimineața, mănâncă doar frumos, gustos și la timp.
  • Asumă-ți fiecare gând, fiecare cuvânt rostit sau scris și neapărat fiecare fapt.
  • Dezvoltă reconoștința pentru toate.

Ai știut vreodată că ceea ce numești „greutăți” reprezintă, de fapt, cel mai puternic propulsor spre schimbare și evoluție? Ai bănuit că anume aceste perioade care par să te pună în genunchi, sunt de fapt pentru ați arăta că e nevoie să adopți alte atitudini, să îți ridici nivelul de rezistență și autocunoaștere?

Trebuie să știi că: „Dragostea înseamnă libertate”. 9 probleme frecvente ale cuplurilor moderne, explicate de Aurelia Balan

Ai un scop mare, o dorință care tare, tare mult vrei să se îndeplinească?

În primul rând nici pentru o clipă să nu îndrăznești să te gândești că această dorința e prea nebunească pentru a deveni realitate. Zilnic, în continuu, 365 zile, fă câte 3 pași, cât de mici, banali și poate neînsemnați crezi că ar fi, dar care consideri că te duc mai aproape de realizarea scopului tău suprem. Dacă indiferent de anotimp, condițiile climaterice, oamenii din jur, stările de dispoziție sau perioadele lunii, vei trăi după acest algoritm, foarte curând vei descoperi că ceea ce ti-ai propus, e demulta vreme parte din realitatea ta. Adulmecă recunoștință pentru absolut tot ce ești și, întotdeauna privește-te în oglindă, iar apoi… privește în sus!

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie.

Vezi și: Aurelia Balan, despre copilărie, „Cutia Mulțumirii” și magia sărbătorilor de iarnă, într-un interviu de suflet (Foto)