Aceste semințe se numără printre cele mai bune tipuri de seminţe indicate pentru consumul constat. Potrivit unui studiu spaniol, acestea sunt bogate în compuşi care distrug celulele canceroase şi îmbunătăţesc starea de spirit.

Semințele de dovleac sunt o valoroasă sursă de vitamine și minerale, atât de necesare unei stări bune de sănătate. Se pot consuma atât crude, cât și prăjite sau coapte, ca gustare, presărate în salate sau adăugate în smoothie-uri.

Iată de ce ar fi bine să le incluzi în dieta ta:

Combat celulele canceroase

Specialiştii le recomandă pentru consum, mai ales că acestea conţin compuşi ce combat celulele canceroase. Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că femeile aflate la menopauză trebuie să consume în mod constant seminţe de dovleac pentru a-şi reduce cât mai mult riscul de a suferi de cancer la sân. Dacă sunt consumate sub formă de ulei, seminţele de dovleac luptă în mod eficient împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi,datorită fitochimicalelor şi antioxidanţilor din compoziţia lor.

Alungă depresia

Semințele de dovleac conțîn foarte mult l-triptofan, o substanță care ajută organismul să aibă un somn bun, dar alungă și depresia. Triptofanul este convertit în serotonină și niacin, care dau o stare de bine.

Previn osteoporoză

Datorită conținutului mare de zinc, un consum regulat de semințe de dovleac previne apariția osteoporozei. De asemenea, ele reduc inflamatia în cazul artritelor fără a avea efectele secundare ale medicamentelor.

Mențin inima sănătoasă

Consumul regulat de semințe de dovleac ajută și la menținerea sănătății inimii. Acestea conțîn foarte mult magneziu, care ajută la crearea de ATP (adenozin trifosfat, moleculele energetice ale corpului), sinteză ARN și ADN-ul, de pompare a inimii, formarea corectă a oaselor și dinților, relaxarea vaselor de sânge și o funcție intestinală bună.

Totodată, acest mineral scade tensiunea arterială și previne infarctul sau atacul cerebral.

Sursă bogată de Omega 3

Semințele de dovleac sunt o sursă bogată de omega 3 pe baza de plante, (acid alfa-linolenic sau ĂLA).

Mențin sănătatea prostatei

Specialiștii recomandă consumul de semințe de dovleac în special bărbaților. Acestea ajută la menținerea sănătății prostatei, datorită conținutului mare de zinc.  Extractele de semințe de dovleac și uleiurile pot juca un rol în tratarea hiperplaziei benigne de prostată.

Efecte antidiabetice

Studii recente realizate pe animale au demonstrat că semințele de dovleac pot ajută la reglarea nivelului de insulină din organism și prevenirea complicațiilor diabetice.

Ameliorează simptomele menopauzei

Uleiul semințelor de dovleac este bogat în fitoestrogeni naturali, iar cercetările au arătat că acesta duce la o creștere mare a colesterolului bun, dar și la scăderea tensiunii arteriale, prevenirea bufeurilor, a durerilor de cap sau a durerilor articulare.

Ajută la bună funcționare a ficatului

Amestecate cu semințele de în, semințele de dovleac ajută la bună funcționare a ficatului. Acest amestec conține grăsimi sănătoase, antioxidanți, dar și numeroase fibre.

Sura: clickpentrufemei.ro

Vezi și: Combate stomatita prin metode naturale! Iată 8 produse-minune