Uneori, a merge la volanul unei mașini pare a fi o adevărată provocare pentru unele doamne. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că ar fi bine să-ți depășești frica de a șofa. Nu uita de regulile de circulație și ține cont de câteva sfaturi pe care să le implementezi încă din primele zile când ești la volan. 

În ciuda tuturor prejudecăților legate de femeile care conduc, un studiu care a analizat statistici legate de asigurări și rata accidentelor de pe șosele a arătat , de fapt, femeile conduc mai bine decât bărbații, sunt mai atente la volan și provoacă mai puține accidente, întrucât își asumă mai puține riscuri. Atunci când ești, însă, la început când abia țiai luat carnetul de conducere, sunt puțini care se urcă la volan cu încredere în abilitățile lor. 

Responsabilitatea ieșirii cu mașina în trafic nu ține însă doar de experiență, ci și de respectarea regulilor de circulație și a câtorva obiceiuri pe care este bine ți le creezi încă de la început. Fie țiai luat recent permisul sau a trecut un timp de când ai condus ultima oară, iată ce ar trebui știi, astfel încât conduci în siguranță și te simți mai stăpână pe tine la volan:

Învață cum să ții corect mâinile pe volan

Ani la rând, instructorii auto își învățau elevii țină mâinile în partea superioară a volanului. Dacă ne imaginăm volanul drept cadranul unui ceas, atunci poziția corectă a mâinilor ar fi fost la orele 10 și 14 pe cadranul imaginar. Însă numeroase studii au dus la schimbarea acestei reguli, demonstrând , de fapt, este mai prudent îți ții mâinile mai jos, fie pe mijlocul volanului, fie la orele 8 și 16 de pe cadran. Acest obicei îți mai mult control și stabilitate asupra mașinii, iar mâinile se află într-o poziție mai lejeră, astfel nu vei mai obosi la fel de repede la drum lung.

Învață să parchezi cu precizie

Parcarea mașinii este o operațiune simplă, odată ce înveți apreciezi corect distanțele și manevrezi autoturismul. Însă, într-un oraș aglomerat, chiar și cei mai experimentați șoferi trebuie devină creativi atunci când caută un loc de parcare sau facă manevre mai multe, mai complicate, pentru a reuși își strecoare mașina printre alte autoturisme.

Pentru un începător, echiparea mașinii cu senzori de parcare performanți poate fi cea mai bună soluție pentru a se asigura își staționează în deplină siguranță autoturismul, fără a risca lovească sau zgârie propria mașină sau pe cele din jur.

În plus, îți poți exersa abilitățile de parcare folosindu-te de patru cutii sau conuri de circulație, pe care le așezi în diferite poziții, într-un poligon sau într-un spațiu deschis și încerci apoi parchezi mașina între cutiile respective fără a le lovi.

Ia câteva lecții suplimentare

Dacă nu te-ai mai urcat de ceva timp la volan și simți țiai pierdut experiența, un curs de condus defensiv sau câteva ore suplimentare cu un instructor te pot ajuta îți recapeți încrederea și simți din nou stăpânești autoturismul. Experiența la volan este extrem de utilă și atunci când trebuie iei decizii rapid și te bazezi pe reflexe, care se formează în timp, așa s-ar putea te simți mai în siguranță când ești în mașină cu cineva care te poate ghida. De asemenea, dacă nu ai mai condus prin oraș la ore de vârf, când trebuie te poți strecura cu mașina prin intersecții aglomerate, poți învață câteva trucuri și sfaturi utile luând niște lecții suplimentare.

Asigură-te că ai vizibilitatea deplină

Mașinile echipate cu camere video pe fată și pe spate îți asigură maximum de vizibilitate, completând cu succes oglinzile retrovizoare. Ca începător, este bine iți formezi un obicei din a te baza doar pe oglinzi, astfel încât, în situația în care te urci la volanul unei mașini care nu are camere, te descurci la fel de bine. Însă, odată ce țiai intrat în mână, camerele video completează perfect senzorii de parcare pentru a-ți maximiza precizia și a spori siguranța autoturismului tău.

Fii pregătită pentru condus în condiții dificile

Chiar și cei mai experimentați șoferi pot avea probleme în a conduce în condiții de iarnă, pe viscol sau pe gheață ori noaptea, când vizibilitatea este redusă. Asigura-te mașină ta este perfect pregătită dacă urmează pleci la drum pe timpul iernii și este echipată cu cauciucuri de iarnă și cu lanțuri. Vara, ai grijă nu îți lipsească din mașină o pereche de ochelari de soare pentru condus, astfel încât nu fii deranjată de razele puternice și îți poți menține atenția la drum cât timp te afli la volan.

Distribuie articolul: