Iubirea de sine este cel mai important sentiment care poate ajuta o persoană să se formeze, dar și să-i influențeze mersul vieții. Iată de ce întrebarea „Cum să înveți să te iubești pe sine?” este un subiect atât de frecvent întâlnit în psihologie. Astăzi vom împărtăși cu tine 7 moduri de a te iubi pe tine însuți.

1. Oferă-i atenție corpului tău

Gândește-te cât de des ai grijă de corpul tău? Frecventezi săli de sport, te răsfeți cu vizite la spa, probabil economisești pe produse cosmetice și de îngrijire sau, probabil, nu mai ai un regim alimentar bine echilibrat de mâncare? Cei mai mulți oameni nu observă pur și simplu că își distrug corpul și nu alocă timp pentru ca să se ocupe de el. Toată lumea trebuie să înțeleagă că un corp sănătos și frumos adaugă încredere în sine, ceea ce contribuie cu siguranță la apariția iubirii de sine.

2. Încearcă să-ți satisfaci dorințele

Unii cred că iubirea de sine este o manifestare egoistă, de aceea majoritatea oamenilor tind să fie atenți la dorințele altora, nu la propriile lor dorințe. Când încetezi să te asculți și începi să-ți ignori dorințele, nu te hrănești cu emoții bune de la cumpărături, mâncăruri gustoase sau călătorii – începe apatia. Încetezi să te simți necesar și iubit, uitând că în primul rând trebuie să te iubești pe tine.

3. Ai grijă cine te înconjoară

Pentru nimeni nu mai este o noutate că mediul înconjurător ne poate afecta foarte mult. Dacă ești înconjurat de oameni ambițioși, inteligenți, care îți oferă o bună dispoziție și emoții plăcute, te vei simți încărcat pozitiv pentru zilele următoare. Însă, uneori, printre noi există oameni care pot crea un climat tensionat și se plâng în mod constant de ceva. Astfel de persoane au un impact negativ asupra celorlalți și-i “infectează” cu ușurință cu starea lor. De aceea ar trebui să te protejezi întotdeauna de o astfel de comunicare și persoane cu energie negativă.

4. Fii tu cel care te susține în orice situație 

Adesea în situații dificile căutăm sprijin din partea rudelor și prietenilor, dar nu toți cei din mediul tău sunt gata să te susțină în orice minut. Trebuie să știi că nimeni nu te poate sprijini la fel de bine cum o faci tu. Este foarte util să vorbești cu tine însuți, să-ți lași mintea să știe că poți face față oricărei probleme. Tendința spre pesimism se dezvoltă foarte ușor într-un obicei, care poate duce la depresie și nervozitate, din acest motiv fiecare persoană  trebuie să-și dezvolte abilitatea de a gândi pozitiv.

5. Apreciază fiecare minut din viața ta

Cât de des te-ai gândit la modul în care îți petreci timpul? Cât timp pierzi pe lucruri inutile / oameni inutili / job-ul care nu-ți place? Timpul trece cu viteza luminii, iar realizarea acestui lucru se poate întâmpla prea târziu. De fiecare dată când începi o activitate, întrebă-te: “merită timpul meu?” asta pentru că timpul este valoros și nu merită să-l irosești pe lucruri inutile.

6. Respectă-ți principiile

Foarte des, din cauza faptului că nu ne dezvoltăm dragostea față de noi înșine, ignorăm principiile noastre pentru a-i mulțumi pe alții și renunțam la deciziile noastre corecte dacă simțim că nu se potrivesc cu cele străine. Cu fiecare astfel de act, dragostea de sine dispare. Ar trebui să te asculți, să ai încredere în deciziile pe care le iai, respectă-ți principiile și nu lăsa pe alții să te facă să te îndoiești de tine. Colectând această încredere în sine, vei observa imediat cum va apărea dragostea și respectul de sine.

7. Odihnește-te

Unii oameni se dedică în totalitate lucrului, ei nu știu cum să se odihnească și se simt mulțumiți chiar dacă vin acasă storși ca o lămâie. De cele mai dese ori aceștia nu bănuiesc că un astfel de regim va duce în curând la stres, epuizare și nevrozitate. Suprasolicitarea duce la probleme de somn, iritabilitate, motiv pentru care fiecare persoană ar trebui să-și ia o pauză, să călătorească și să trăiască noi emoții.

SURSA