Încrederea în sine se reflectă și în relațiile personale pe care le avem în viața de zi cu zi. Acest aspect ne dă ocazia să ne dăm seama de ce anume avem nevoie în viața noastră, și de ce anume nu. Cu toții avem îndoieli asupra noastră măcar o dată în viață. Ne putem confrunta cu o lipsă a încrederii în sine chiar și în momentele cheie ale vieții noastre. Iar pentru a ajunge în punctul în care să ai cu adevărat încredere în tine, trebuie să ai parte de tot felul de experiențe definitorii, menite să te determine să îți apreciezi propria persoană cu fiecare ocazie.

Iată care sunt sfaturile pe care le dau persoanele cu încrederea de sine crescută:

1. Impune-ți limite

Știm cât este de greu să spui nu’, însă în momentul în care faci acest prim pas și conștientizezi că trebuie să îți cunoști limitele, lucrurile se vor așeza așa cum trebuie. Persoanele care au cu adevărat încredere în propriile persoane nu se lasă niciodată mai prejos, mai ales când vine vorba de a face compromisuri. Nu vor face niciodată ceva doar pentru a le face celorlalți pe plac deoarece pentru ele contează să fie împăcate cu cine sunt.

2. Nu te interesa de ceea ce cred alții

De câte ori nu ți s-a întâmplat să pui la suflet ceea ce îți spun alții și să te întrebi dacă nu cumva au dreptate? Ei bine, nu ar mai trebui să faci asta deoarece ar trebui să fii împăcată cu cine ești tu. Persoanele care au încredere în ele sunt convinse de faptul că pot atrage pe oricine își doresc cu felul lor de a fi, implicit cu șarmul personal. În cazul în care se află într-un conflict cu o persoană, nu se vor gândi niciodată că este vina lor.

3. Nu te lăuda

Când vine vorba de a te întâlni cu o persoană nouă, atât tu, cât și persoana respectivă veți avea tendința de a vă lăuda, și de ce nu, să păreți ceea ce nu sunteți. Până la urmă, scopul tău ar fi să îl cucerești, însă el ar trebui să fie atras de cine ești tu cu adevărat, și nu de persoana care îți dorești să ajungi. Persoanele încrezătoare își arată și latura vulnerabilă, chiar dacă acest lucru înseamnă să pară slabe în fața celorlalți.

4. Recunoaște atunci când greșești

Nu este ușor și nici confortabil pentru nimeni să recunoască faptul că a greșit. În acel moment, pot interveni anumite frustrări, pe care în mod cert nu ți le dorești să le ai. În momentul în care ai încredere în tine, admiți faptul că ești supusă greșelilor. Scopul tău este să înveți cum să gestionezi compromisurile pe care le faci, astfel încât să nu îți pierzi identitatea. Nimeni nu este perfect, așa că nu ar trebui să faci un scop din a atinge perfecțiunea.

5. Nu îți analiza așa de mult deciziile

Probabil că deja ai tendința de a exagera și de a face din orice o dramă. Dar nu este nimic mai grav pentru sănătatea ta psihică decât să îți analizezi orice mișcare pe care o faci. Chiar dacă ești perfecționistă, ar trebui să faci lucrurile așa cum le simți, fără a te simți îngrădită de ceea ce îți vor spune alții.

6. Dă-ți voie să fii și vulnerabilă

O persoană vulnerabilă este cu mult mai apreciată față de una care nu este deoarece prin acest mod îți pot da seama de cine ești cu adevărat și să fii conștientă de emoțiile pe care le ai. Dacă o persoană care are încredere în ea se simte fericită, supărată, anxioasă sau chiar depresivă, va spune clar și răspicat oricând are aceste stări. Chiar dacă ajung să fie cu o persoană care nu este la fel de deschisă precum sunt ele, nu vor înceta niciodată să încerce.

7. Fii conștientă când trebuie să renunți

Cu toate că ne-am dori să fim toată viața cu partenerul cu care suntem acum, realitatea ne spune că lucrurile pot evolua într-o manieră în care nu ne dorim și să ne continuăm drumul fără partenerul respectiv. Persoanele care au încredere în ele știu când trebuie să lase lucrurile să decurgă așa cum trebuie, și când ar trebui să lupte pentru ceea ce își doresc. De asemenea, nu le este frică să fie singure deoarece este o oportunitate pentru ele să se aprecieze mult mai mult și să își dea seama de ceea ce au nevoie.

SURSA