Probabil unul dintre cele mai importante motive pentru care nu suntem fericiți este lipsa de dragoste față de sine. Psihologul Aurelia Bălan ne explică care sunt cei mai importanți pași de urmat pentru a îmbunătăți relația cu sine și astfel să fim mai fericiți.

De multe ori iubirea de sine este confundată de către necunoscători cu orgoliul și vanitatea. De facto, profunzimea iubirii altuia, este direct proporțională cu iubirea, respectul și încrederea față de propria persoană. Mulți nu înțeleg cum, de fapt, e nevoie să se manifeste în practică respectul de sine. Simplu: prin a alege ceea ce este mai bun din ceea ce ne putem permite la moment!

Primul accent întotdeauna se va pune pe sănătate și ecologie.

Un exemplu practic – este ora prânzului , tocmai momentul pauzei de masă. Ai ocazia să cobori la cantină, să optezi pentru o masă completă, sau să mergi la fast -food, ca la același preț să cumperi un semifabricat îmbuibat cu chimicale și să-l mănânci în grabă alergând înapoi la birou. Respectiv, când vei da dovadă de stimă de sine, atunci când decent și respectuos savurezi un prânz complet ori când „pui la stomăcel” o duzină de E-uri? Asumarea alegerilor bune, din posibilitățile actuale, este primul pas în consolidarea încrederii în sine.

Autocritica constructivă este un procedeu de care avem nevoie atunci când țintim sus, dar atunci când devine patologică, ajunge să fie distructivă.

Când începi să fii blândă cu tine, dragostea pentru propria persoană creşte.

Faceţi-vă un obicei să vă admirați în fiecare zi, în timp ce vă aflaţi în faţa oglinzii. Această simplă acţiune contribuie la dezvoltarea stimei de sine și la acceptarea propriului corp. Anume corpul este „mașina” în care călătorești întreaga viață, ai grijă de el, curăță-l atât pe exterior cât și interior. Corpul trebuie să îl tratezi cu respect, dragoste şi atenţie.

S-a constatat că lipsa iubirii de sine este adesea cauza unor afecţiuni precum tulburările de alimentaţie, obezitatea sau chiar bolile terminale. În plus oferă spaţiu pentru a lua pauze din când în când. Dacă petreceţi mult timp la lucru, fără a acorda atenţie sănătăţii, înseamnă că nu te iubești suficient de mult pentru a avea grijă de tine. Umple timpul cu momente de linişte, muzică liniştitoare şi imagini din natură, rugăciune, meditație.

Dacă nu știi ce să faci pentru tine în anumite momente din viață, gândește-te că tocmai medicul ți-a zis că ai învins lupta cu un cancer nemilos, iar dacă nu vei trăi frumos, acesta va recidiva și-ți va secera existența.

Care sunt primele 5 lucruri de care te apuci?

  • Începe să-ți împlinești visele. Peste 30 de ani vei fi mai dezamăgită de lucrurile pe care nu le-ai făcut decât de cele pe care le-ai făcut.
  • Ieşi din zona de confort.
  • Explorează toate oportunităţile pe care ţi le oferă viaţa.
  • Apropo, te crezi plină de defecte? Felicitări, înseamnă că ești o ființă normală și iată că e exact timpul potrivit să începi a le transforma în calităti.
  • Nu neglija creșterea spirituală! Este poate cea mai frecventă mare greșeală a secolului XXI. Fără spiritualitate rămâi doar un umanoid în căutarea propriului rost. Iar atunci când începi să crești spiritual, iubirea se sine, devine automată!