Astăzi, 28 iunie, celebrăm în toată țara Ziua Naționala a Portului Popular, ediția a V-a cu genericul „Cu mândrIE, Dor de IE”. În contextul, prevenirii răspândirii virusului COVID-19, ediția din acest an s-a desfășurat în regim online. Evenimentul a fost transmis în direct de către IPNA TV „Moldova 1”

Ministrul Igor Șarov a remarcat interesul crescând al tinerei generații pentru frumoasele noastre tradiții și valori culturale.

„Portul popular, această bogată moștenire lăsată de strămoșii noștri și transmisă din generație în generație devine o sursă inepuizabilă pentru noi. În portul moștenit din străbuni e încifrată, în semne și simboluri de demult, propria noastră istorie. Să cinstim și promovăm așa cum se cuvine costumul popular, iar prin el – neamul, istoria și tradițiile românești”, a subliniat oficialul.

Cu ocazia celei de a V-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Monica Babuc a donat Muzeului Național de Etnografie și Istorie Națională un costum popular bucovinean. „Adevărat trăim vremuri vitrege, dar pentru costumul nostru popular au fost vremuri și mai vitrege atunci când iile și cămășile noastre erau purtate în Siberia de gheață sau în perioada foametei și a deportărilor. Însă, datorită meșterilor populari a muzeografilor noștri am reușit să păstrăm și promovăm portul nostru popular”, a afirmat vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc.

Pe durata evenimentului au evoluat artişti profesionişti precum: Mariana Dobzeu; Ioana Căpraru; Nicolae Gribincea și Maria Iliuț, care totodată și-au prezentat în cadrul expozițiilor amenajate în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Națională (MNEIN) costumele lor populare.

De asemenea, spectatorii au putut admira fascinantele costume tradiționale din colecțiile publice ale MNEIN, dar și din cele private ale Mariei Cristea și comunității „Șezătoarea Basarabiei”.

Tradițional, Ziua Națională a portului Popular a avut ecouri și în teritoriu reprezentanții instituțiilor de cultură din raionale Călărași, Edineț, Fălești, Leova, Rezina, Ungheni și mun. Bălți au organizat un șir de evenimente online menite să promoveze valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, întruchipate în costumul tradițional.

„Ziua Națională a Portului Popular” a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015, la inițiativa Ministerului Culturii având drept scop promovarea costumului tradițional autentic și asigurarea continuității acestuia, ca simbol identitar.

Ediția 2020, a Zilei Naționale a Portului Popular a fost organizată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu  Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și IPNA TV „Moldova 1”.