Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului – 13 aprilie. E un stil de muzică originar din Statele Unite ale Americii, care s-a dezvoltat în special la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950, dintr-o combinație de blues, jazz, country și gospel.

Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, au fost primii iubitori de rock care au ajuns faimoși în toată lumea.

Atunci cînd pe data de 12 aprilie 1954, faimosul muzician american Bill Haley a lansat melodia „Rock Around the Clock”, lumea a luat cunoștință pentru prima data de rock’n’roll. În țara noastră, muzica rock a venit mai târziu, aproximativ la mijlocul anilor 1960 și începutul anilor 1970.

Membrii formației „Noroc„ au fost pionierii rock and roll-ului moldovenesc, care s-a fost format în anul 1965 sub conducerea lui Mihai Dolgan. În anul 1970 trupa a participat la Festivalul „Bratislavskaia Lira”, care s-a desfăşurat în Cehoslovacia. Evoluţia lor a fost una de succes, care a dus la numeroase turnee.

„De ce plâng chitarele” a fost unul dintre hiturile formaţiei „Noroc” care a fost mai târziu remixată de formaţii rock mai tinere din Moldova, precum şi de alţi cântăreţi de estradă.

Selecție: Daniela Arapan, stagiară